Співвласника знесеної "Садиби Зеленських" у Києві прокуратура повідомила про підозру

Старовинну будівлю в центрі Києва знесли незаконно, вважають у прокуратурі
Фото: Київська міська прокуратура / Telegram

Одного з власників "Садиби Зеленських" у Києві повідомили про підозру в незаконному знищенні майна. Про це 23 липня інформує прокуратура столиці.

На думку правоохоронців, він дав вказівку на демонтаж старовинної будівлі на вулиці Олександра Кониського, 22.

"За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 32-річного співвласника "Садиби Зеленських", за вказівкою якого будівлю було знесено. Його дії кваліфіковано як умисне знищення майна, на яке судом накладено арешт (ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України)", – ідеться в повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що знесений 19 липня будинок суд заарештував із забороною користування, розпорядження й відчуження. Попри це, підозрюваний залучив будівельну фірму, співробітникам якої наказав зруйнувати садибу. Техніку, використану під час знесення, також заарештували, ідеться в пості.

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена 1890 року на замовлення купця Василя Маліна, з 1911-го до 1915 року там проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року активісти повідомили, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної чи архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року мер столиці Віталій Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня в поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

У КМДА й Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності.

Адміністрація Києва подасть у суд на забудовника, який несанкціоновано зніс "Садибу Зеленських", а також на власників будівлі. Крім того, місто висуне вимогу відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала, повідомив Кличко.

22 липня поліція Києва повідомила про слідчі дії у кримінальному провадженні за фактом незаконного знесення "Садиби Зеленських" в українській столиці. Обшуки провели у власників будинку та в будівельній компанії, яка провела демонтаж будинку на вулиці Олександра Кониського, 22.