У Києві відбулася акція протесту проти імені Чайковського в назві консерваторії

До акції приєдналися студенти й викладачі закладу
Фото: сергій кейн / Twitter

Біля Національної музичної академії України 16 березня відбулася мирна акція із закликом прибрати ім'я російського композитора Петра Чайковського в назві закладу. Про це повідомляє "Укрінформ".

"Ми проти того, щоб Чайковський був в імені Національної музичної академії України. Тим більше, що він не має до заснування академії жодного стосунку. Він не впливав на появу цього закладу, він не формував політику цього закладу. І це ім'я присвоєно в радянські часи після того, як подібним іменем була названа московська консерваторія. Ми не хочемо бути сателітами Росії. Це ознаки колонізації, якої ми врешті-решт маємо позбутися", – сказала в.о. доцента кафедри теорії та історії культури консерваторії Анна Гадецька.

Вона зазначила, що керівництво академії вважає, що перейменування закладу зараз не на часі. Також серед причин відмови в перейменуванні звучить теза про те, що бренд Чайковського привабливий для китайських студентів і партнерів.

До акції приєдналися студенти й викладачі закладу. Учасники акції закликали прибрати ім'я Чайковського з назви академії, прибрати символи Росії зі стін академії, а також повернути викладачів, які звільнилися через небажання адміністрації прибирати ім'я Чайковського.

Контекст:

Київську консерваторію було засновано 27 жовтня 1863 року на базі музичного училища Київського відділення Російського музичного товариства. 1940 року консерваторії надано ім'я Чайковського, а 1995 року, згідно з указом президента України, вона набула статусу Національної музичної академії України.

За кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 16 червня 2022 року, відбулося засідання вченої ради консерваторії, тоді вирішили залишити в назві ім'я Чайковського. У суспільстві розпочалася дискусія. Після критики консерваторія погодилася обговорити питання. На сайті уряду оприлюднили петицію з вимогою перейменувати заклад.

"Відомо, що один із прадідів Чайковського був українцем. Однак інший прадід цього композитора був французом, прабаба – австрійкою. Генеалогія не робить Чайковського австрійським чи французьким композитором, так само, як не робить Чайковського українським композитором", – наголошують у петиції.

10 лютого Міністерство культури та інформполітики України внесло пропозицію про відмову від імені Чайковського в назві Національної музичної академії.