У Києві відкрили Меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Зеленський зазначив, що меморіал з'явився на місці колишнього сквера чекістів
Фото: president.gov.ua

11 вересня в межах проведення саміту Кримської платформи в Києві урочисто відкрили Меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Про це поінформував Офіс президента України.

"Відкриваємо меморіал на честь ушанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, геноциду кримських татар. І як символ того, що тирани й диктатори неодмінно програють. Ми відкриваємо меморіал у той час, коли історія знову повторюється, коли Крим знову став полем бою за свободу, за гідність і за право жити – жити на своїй землі", – сказав під час заходу президент України Володимир Зеленський.

Він пообіцяв, що схожий меморіал з'явиться й на території Криму після його деокупації.

"Крим – це не просто територія. Це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі, жили в гармонії зі своєю культурою, зі своєю мовою, зі своїми традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму – ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій дім, у свій Крим, вільний від Росії та страху", – заявив Зеленський.

На урочистому відкритті меморіалу були присутні також президент Литви Гітанас Науседа, прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня, голова Сенату Чехії Мілош Вистрчіл, спікер парламенту Молдови Ігор Гросу, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та інші, зокрема лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Президент України пояснив присутнім, що раніше на цьому місці був "сквер чекістів".

"Нікому з вас не потрібно окремо пояснювати, хто це. У ваших країнах знають і пам’ятають про їхні жахливі, абсолютно жахливі злочини. Злочини й діяння тоталітарної радянської системи загалом. Як убивали, як вони катували, як вчиняли насильницькі депортації", – підкреслив Зеленський.

Новий меморіал він назвав не просто даниною минулому, а символом того, що українці "не забувають і не пробачають".

"Тисячі кримських татар були силоміць виселені зі своїх домівок, тисячі загинули десь у цій жахливій довгій дорозі, десь у чужих землях. Вони були вирвані з коренем із рідної землі, але цей корінь проріс у серцях їхніх нащадків, у кожному з нас. Ми стоїмо тут сьогодні, щоб наголосити світу: Крим – це Україна! Крим – це наш дім! Ми маємо йти вперед, доки чужинці не підуть із нашого дому", – заявив президент України.

Контекст:

1944 року радянська влада примусово вивезла з Криму в Узбекистан, Казахстан і Таджикистан понад 180 тис. осіб. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом, а день, коли вона розпочалася, – 18 травня – проголосила Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У червні 2020 року Верховна Рада закликала міжнародну спільноту визнати геноцид кримськотатарського народу.

11 вересня 2024 року в Києві має відбутися саміт Кримської платформи, на нього вже прибувають лідери країн.