Каськіва екстрадували з Панами до України

Каськіва (ліворуч) екстрадували в Україну в ніч на 1 листопада
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Екс-голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва підозрюють у привласненні 7,5 млн грн бюджетних коштів у 2012 році, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко. Наразі Каськіва доправили до Головного слідчого управління ГПУ.

Колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва у ніч на 1 листопада екстрадували з Панами до України, заявив у Facebook генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Уночі 1 листопада спільними зусиллями ГПУ і СБУ з Панами в Україну екстрадовано колишнього голову Держкомінвестпроекту В. Каськіва, якого підозрююють у заволодінні у 2012 році у змові з іншими особами коштами державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн. Наразі Каськіва доставлено до Головного слідчого управління ГПУ, тривають слідчі дії. Це перший випадок екстрадиції екс-високопосадовця в Україну. Але не останній", – написав Луценко.

8 вересня 2016 року Луценко повідомив про затримання Каськіва в Панамі. 9 вересня заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що Панамський суд постановив тимчасово заарештувати Каськіва. У жовтні 2016 року екс-чиновника відпустили під заставу. Панама також відмовила йому у статусі політичного біженця.

У 2010–2014 роках, під час президентства Віктора Януковича, Каськів очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

У травні 2015 року Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ розслідувало факт заволодіння державними коштами підприємствами, які пов'язані з керівництвом Держінвестпроекту, зокрема його екс-керівником Каськівим. Мова йшла про розкрадання державних коштів, виданих як кредити ТОВ "Боржава Резорт" (165 млн грн) і ТОВ "Борисфен" (94,2 млн грн).

Окрім того, навесні 2015 року МВС України відкрило провадження за фактом розтрати державних коштів співробітниками "Нафтогазу України", які діяли у змові з компанією Ostchem. За даними влади, унаслідок злочинних дій держава недоотримала 5,7 млрд грн. Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що у цій справі також фігурує Каськів.