Кирило Тимошенко: На всіх етапах СБУ і МВС були проти, щоб Зеленський виходив із терористом на зв'язок

Кривош дав себе затримати після розмови із Зеленським
Фото: mvs.gov.ua

Служба безпеки України розглядала варіант штурму автобуса, у якому луцький терорист Максим Кривош утримував заручників. Однак президент Володимир Зеленський зробив спробу умовити втомленого злочинця здатися, розповів заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

Президент України Володимир Зеленський особисто не займався спецоперацією зі звільнення заручників у Луцьку, але саме він виявив ініціативу вступити в переговори з Максимом Кривошем, який утримував людей, і умовив його здатися. Про це в інтерв'ю НВ 22 липня розповів заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Операцією займалися СБУ і поліція. На всіх етапах вони були проти, щоб президент виходив із ним на зв'язок. Тому що такого немає у практиці. Але так як у вимогах був саме президент і інші різні персони, ми вийшли на терориста ввечері шляхом переговорів на те, що звернення зробить тільки президент. Він начебто почав піддаватися на це. Президент запропонував набрати терориста і вже після цього вирішувати, що робити. Ви ж розумієте, що для людини, яка вимотана за 10 годин на такій історії і якій телефонує президент – це теж вплив", – зазначив Тимошенко.

Усі, хто перебував у Луцьку, враховували можливість підриву автобуса, якщо президент не вийде з терористом на зв'язок; у СБУ був варіант штурму, але чим він міг закінчитися, ніхто не знав, підкреслив він.

"Президента не просили, він сам прийняв таке рішення", – додав заступник глави ОПУ.

Зранку 21 липня в центрі Луцька 44-річний Кривош захопив автобус, у якому перебувало 13 осіб. Увечері терорист здався після того, як Зеленський виконав одну з його умов. На вимогу Кривоша президент опублікував шестисекундне відео із закликом дивитися фільм "Земляни". Після виходу заручників на волю глава держави видалив відео і розмістив пост про події в Луцьку. Ніхто із заручників не постраждав.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляв, що у Кривоша були спільники в інших містах УкраїниОдного з них затримали в Харкові.

СБУ відкрила кримінальне провадження за ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. До Єдиного реєстру досудових розслідувань також внесено відомості про злочини, передбачені ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця).