Російський "Коммерсантъ" написав про луцького терориста як про колишнього бійця "Азова". Білецький назвав це фейком

Заручників звільнили увечері 21 липня
Фото: ЕРА

"Коммерсантъ" назвав Максима Кривоша, який захоплював у Луцьку автобус із заручниками, ексбійцем батальйону "Азов", якого нібито вигнали за гомосексуальність. Засновник "Азова" Андрій Білецький заявив, що Кривош ніколи там не служив.

Російське видання "Коммерсантъ" 21 липня у статті про Максима Кривоша, який захопив заручників у Луцьку, назвало його колишнім бійцем добровольчого батальйону "Азов".

Журналістам удалося зв'язатися з одним зі знайомих Кривоша, нідбито його колишнім товаришем по службі Феофаном Добролюбовим.

"Він давно погрожував щось таке утнути, – зазначив Добролюбов. – Ми спочатку разом були в батальйоні "Азов", і Максима звідти 2016 року з ганьбою вигнали за збочення". Ідеться нібито про гомосексуальні зв'язки Кривоша, зазначено в матеріалі. 

Засновник "Азова", голова української партії "Національний корпус" Андрій Білецький у Telegram назвав інформацію російського видання фейком.

"Коммерсантъ" пише, наприклад, що терорист служив у полку "Азов", був вигнаний за гомосексуалізм. Знаючи неадекватність наших медіа, не треба бути Касандрою, щоб передбачити життя цього фейку і в наших ватних ЗМІ. Інсайдер російського "Коммерсанта" – таємничий боєць на ім'я Феофан Добролюбов. Я можу відповідально заявити, що Кривош ніколи не служив у "Азові". І взагалі, росіяни-ліваки, терористи не дуже спішать в азовські лави. Також я перевірив і можу впевнено сказати, що в полку не служить і не служив боєць з екзотичним ім'ям Феофан", – написав він.

Засновник "Азова" підкреслив "окремо для російських агітаторів", що в підрозділі також немає людей з іменами Акакій, Ананій, Єлістрат, Євлампій, Аполідор "та іншими, вичитаними з романів про пригоди Ераста Фандоріна".

"Не служили і не служать люди з прізвищами Добролюбов, Тупоумов, Красноглазов тощо. І моє прізвище – не Бєлінскій. Як казав товариш Сталін: "Товарищи агитаторы, будьте бдительны, подбирая имена в своих фейках" (Товариші агітатори, будьте пильні, добираючи імена у своїх фейках). Чи не казав", – прокоментував Білецький.

Скріншот: Андрій Білецький / Telegram

Зранку 21 липня в центрі Луцька Кривош захопив автобус, у якому перебувало 13 осіб. Приблизно о 22.00 терорист здався. Ніхто із заручників не постраждав. Запобіжний захід йому оберуть 23 липня.

За фактом подій у Луцьку відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу) і ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Заступник глави МВС України Антон Геращенко зазначав, що Кривош двічі судимий, орієнтовно 10 років провів у виправних установах за скоєння низки тяжких злочинів, зокрема за шахрайство, вимагання, незаконне поводження зі зброєю та бандитизм.