Одеський активіст Михайлик заявив, що провадження щодо замаху на нього передали до Одеси, щоб "злити"

У Михайлика стріляли 22 вересня 2018 року
Фото: Олег Михайлик / Facebook

Кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство одеського активіста і громадського діяча Олега Михайлика повернули з Києва до Одеси, адвокат активіста Вадим Оксюта висловив думку, що генеральний прокурор Юрій Луценко в такий спосіб "підчищає свої висяки" для звіту перед Верховною Радою.

Одеський громадський активіст Олег Михайлик заявив, що кримінальне провадження щодо замаху на його життя передали з Києва до Одеси. Про це він 17 червня повідомив у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook.

Активіст нагадав, що разом з адвокатом він говорив із генеральним прокурором Юрієм Луценком, який запевнив, що замах на Михайлика розслідуватимуть. Навіть більше, він передав провадження в Головне слідче управління Нацполіції в Києві під нагляд Генеральної прокуратури та під свій особистий контроль.

"Кілька днів тому генпрокурор Луценко підписав постанову про передавання справи назад до Одеси... Що буде далі з розслідуванням – мені не складно припустити. Справу передали до Одеси, щоб зняти із себе всю відповідальність за повний провал і просто "злити" цю справу. Відповідатиме за цей провал якийсь прокурорчик або слідчий в Одесі, якого просто зроблять "цапом-відбувайлом", – переконаний Михайлик.

У коментарі журналістам "Слідства.Інфо" адвокат активіста Вадим Оксюта висловив думку, що зміна підслідності може бути пов'язана з майбутнім звітом Луценка перед Верховною Радою.

"Можливо, Луценко "підчищає" всі справи й "висяки" перед звітом у Верховній Раді, щоб знати, що у нього все буде добре", – зазначив Оксюта.

22 вересня 2018 року Михайлик дістав вогнепальне поранення, втратив до двох літрів крові і пережив клінічну смерть. Уранці 23 вересня він опритомнів.

25 вересня правоохоронці затримали трьох підозрюваних у нападі. Усі троє – громадяни Грузії.

27 вересня було заарештовано Торніке Герасіна (Нагладзе), Лашу Герасіна і Манучара Варшанідзе. Двоє останніх перебувають під вартою. 23 листопада суд відпустив Нагладзе під домашній арешт (він має інвалідність).

11 січня 2019 року Михайлику у ФРН зробили операцію з вилучення кулі. Він повідомляв, що лікарі видалили йому частину легені і операція замість запланованих двох годин тривала майже п'ять. На вимогу Генпрокуратури із Німеччини повернули кулю, витягнуту з тіла активіста.