Операцію з підйому танкера Delfi планують завершити до 1 серпня

Операцію з підйому танкера розділено на кілька етапів
Фото: EPA

Негода в Одесі не дала змоги завершити підготовчі роботи з підйому затонулого 2019 року танкера Delfi, активну фазу підйому перенесли на 18 липня.

В Одесі перенесли початок операції з підйому танкера Delfi, початок якої було призначено на 16 липня, про це повідомив на пресконференції директор компанії Smart Marine Concept Ltd Дмитро Євдокимов, пише "Думская".

"Негода, яка сталася цими вихідними, трохи зіпсувала наші плани. Великого шторму не було, але навіть невелике хвилювання на морі не дає можливості водолазам працювати всередині корпусу танкера. Під водою водолази відчувають це набагато сильніше, їх б'є об внутрішні стінки танків, тому неможливо виконувати установку понтонів", – розповів представник фірми-підрядника.

Операцію з підйому танкера розділено на кілька етапів. Якщо буде сприятлива погода, підйом судна можуть завершити до 1 серпня, зазначив Євдокимов.

"На першому етапі потужний компресор заповнить повітрям внутрішні понтони біля правого борту, унаслідок чого вода витісниться з пошкоджених танків і Delfi дістане невелику плавучість. Можливо, носова частина ненабагато відірветься від дна. Ці роботи розпочнуть уже завтра", – розповів він.

За інформацією "Думской", останній етап передбачає виведення танкера з пляжу і буксирування в Чорноморськ. Від моменту вирівнювання судна погода має бути безвітряною протягом кількох днів, інакше операцію доведеться знову відкласти.

Танкер Delfi затонув біля пляжу в Одесі під час шторму в листопаді 2019 року. Delfi повільно дрейфував біля пляжу "Дельфін", поки не сів на мілину. Він перекинувся, судно затопило. За даними ЗМІ, танкер Delfi міг бути задіяним у контрабанді нафти. Після корабельної аварії вміст нафтопродуктів в акваторії перевищив норму у 157 разів.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом аварії за ч. 1 ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту).

24 червня в Адміністрації морських портів України заявили, що строки підйому танкера продовжили до 20 липня. Водночас мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що судно зможуть прибрати не раніше ніж у вересні.

15 липня з танкера Delfi стався витік нафтопродуктів, забруднення морської води було локалізовано силами судновласника.