Підозрюваний в організації замаху на Стерненка був біля місця злочину – документи

Як стверджує адвокат активіста Стельмах, офіційне слідство досі не допитало Подобєдова (на фото) навіть як свідка
Фото: Сергій Стерненко / Facebook

Проект журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" оприлюднив документи, які підтверджують, що незадовго до нападу на екс-главу одеського відділення "Правого сектору" Сергія Стерненка чотири людини – виконавці Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов, а також імовірні організатори Олександр Подобєдов і Віталій Посувайло – зустрілися неподалік від місця замаху, у парку обласної ради. Туди Кузнєцова привіз саме Подобєдов.

Олександр Подобєдов, якого громадський активіст, екс-глава одеського відділення "Правого сектору" Сергій Стерненко вважає одним з організаторів замаху на себе, у вечір нападу був біля місця злочину, а незадовго до того – зустрічався з імовірними виконавцями нападу. Про це свідчать документи, оприлюднені проектом "Слідство.Інфо" 2 листопада.

У розпорядженні редакції опинилася частина матеріалів кримінального провадження, яке розслідують правоохоронці.

Кілька днів тому у своєму блозі на INSIDER Сергій Стерненко повідомив, що в одному з одеських кінотеатрів зустрів імовірного організатора замаху на своє життя, який стався 24 травня 2018 року. На активіста напали невідомі чоловіки, коли він повертався додому зі своєю дівчиною.

За словами Стерненка, сам замах безпосередньо здійснило дві людини. Активіст зміг відбити напад, унаслідок чого один із них загинув, а інший утік. Стерненко дістав різану рану руки і струс мозку. Нападника, який загинув, звали Іван Кузнєцов, утікача – Олександр Ісайкул.

На переконання Стерненка, неподалік від місця злочину перебували й інші його учасники. Він називає їх організаторами, це Віталій Посувайло та Олександр Подобєдов. Останнього кілька днів тому в кінотеатрі і зустрів активіст.

"Після декількох спроб мене вбити я знаходжу лише одне пояснення, чому Подобєдов слідкував за мною, – готується нова спроба вбивства. При чому тими ж людьми, що діяли і раніше. Тими людьми, про котрих знає слідство, але котрі чомусь уникають покарання", – написав він у своєму блозі. Стерненко заявив, що Подобєдов особисто привозив під його будинок Кузнєцова.

"Слідству.Інфо" вдалося знайти докази, що підтверджують слова Стерненка, – картку зі шляхами пересування нападників у вечір замаху. В одному з документів зазначено, що незадовго до нападу четверо людей – нападник Ісайкул та Кузнєцов, а також двоє інших – Подобєдов і Посувайло зустрілися неподалік від місця замаху, у парку обласної ради. Туди Кузнєцова привіз саме Подобєдов, про якого писав Стерненко. Звідти двоє, Ісайкул і Кузнєцов, вирушили на місце замаху. А двоє імовірних організаторів – куми Подобєдов і Посувайло – припаркували авто неподалік.

Фото: slidstvo.info

Сам активіст Стерненко написав у блозі на INSIDER, що переконаний у причетності Подобєдова до замаху на своє життя: "У момент, коли я з Наталею наближався до свого під'їзду, Подобєдов блимнув фарами – дав сигнал, і Кузнєцов та Ісайкул побігли мені назустріч, після чого вчинили замах".

"Незважаючи на наявну в поліції інформацію про пересування цих чотирьох осіб у вечір нападу на Стерненка, жодному з них досі не оголосили про підозру. А Подобєдова, як стверджує адвокат активіста Євген Стельмах, офіційне слідство досі не допитало навіть в якості свідка", – резюмує "Слідство.Інфо".

7 лютого 2018 року активіста побили в Одесі, а 1 травня в нього стріляли. Радник голови Головного управління Національної поліції України в Одеській області Руслан Форостяк заявляв, що попередня кваліфікація другого нападу на Стерненка – хуліганство із застосуванням травматичної зброї. Пізніше стало відомо, що поліція розслідує напад на Стерненка за статтею про умисне вбивство.

24 травня внаслідок третього нападу активіст дістав пошкодження руки та забій голови. Водночас він завдав одному з нападників смертельного удару ножем у живіт.

Спочатку Стерненко заявив, що ніж належить йому, а потім – що відібрав ніж у нападників. Голова одеської поліції Дмитро Головін заявив, що Стерненко оборонявся власним ножем. На його думку, чоловіки, які напали на активіста, не збиралися його вбивати, а хотіли налякати.

Розслідуванням третього епізоду займається київська поліція. Стерненко говорив, що не довіряє одеським правоохоронцям.