СБУ припинила поширення спецслужбами РФ шкідливого програмного забезпечення

СБУ вилучила серверне обладнання, за допомогою якого спецслужби РФ здійснювали хакерські атаки
Фото: EPA

Шкідливе програмне забезпечення поширювали спецслужби РФ, щоб уразити об'єкти критичної інфраструктури України й інших країн, повідомили у Службі безпеки України.

Служба безпеки України (СБУ) у період із 25 травня до 6 червня припинила використання російськими спецслужбами української мережевої інфраструктури для розповсюдження  шкідливого програмного забезпечення. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

У спецслужбі зазначили, що ПЗ поширювали, щоб уразити об'єкти критичної інфраструктури України й інших країн.

"За допомогою цієї інфраструктури приховано, із використанням серверного обладнання, у тому числі українського хостингу, здійснювались цільові кібернетичні атаки (так звані АРТ-атаки – Advanced Persistent Threat) та зараження спеціальними видами шкідливих комп’ютерних програм об’єктів критичної інфраструктури України та інших держав", – ідеться в повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці вилучили серверне обладнання, яке було використано в системі кібератак із боку спецслужб РФ.

В Україні 27 червня зафіксували масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах. Назва вірусу, що шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

У кіберполіції України заявляли, що атака почалася через оновлення програми електронного документообігу M.E.Doc. Розробники програми у відповідь сказали, що заяви кіберполіції – помилкові.

Однак 28 червня у Microsoft підтвердили, що процес зараження було запущено після оновлення M.E.Doc.