Суд у Бердянську відпустив "на оздоровлення" імовірного замовника вбивства Сармата

Бродський перебував під нічним домашнім арештом
Фото: hromadske.ua

Імовірний замовник убивства активіста Віталія Олешка (позивний Сармат) Євген Бродський святкує свій день народження на Бердянській косі, повідомили побратими Сармата, які борються за повернення в СІЗО всіх фігурантів справи про вбивство.

Бердянський суд відпустив на п'ять днів на відпочинок до моря обвинуваченого в організації вбивства ветерана АТО Віталія Олешка (позивний Сармат) Євгена Бродського, який перебуває під домашнім арештом. Про це йдеться в постанові суду, яку надали телеканалу hromadske побратими загиблого.

У документі йдеться, що в суд із відповідним клопотанням звернувся адвокат Бродського. Він зазначив, що фігуранту справи про вбивство нібито необхідно пройти оздоровлення в місті Бердянськ із дітьми. За адресою, яку вказав захисник, розташована база відпочинку Sun Resort.

"Ми дізналися, що він [Бродський] святкує свій день народження на косі, де база відпочинку Sun Resort. Дзвонили офіційно через 102 із приводу порушення домашнього нічного арешту, а після вже дізналися про цю ухвалу. Я так розумію, що Бердянський суд узагалі зійшов з глузду", – заявив Антон Пшеничний.

Згідно з документом, суддя Олена Вірченко відпустила Бродського на "оздоровлення" на п'ять днів – до 22 червня включно.

Побратими Сармата, які 12 день дотримуються голодування, домагаючись повернення в СІЗО всіх фігурантів справи про вбивство Олешка, вбачають  у діях Бродського необхідність зустрічі з іншими учасниками судового процесу.

Наприкінці травня суд звільнив з-під варти чотирьох фігурантів, серед яких Михайло Сигида, котрий відбуває домашній арешт у Бердянську.

"З огляду на те, що Сигида зараз теж перебуває у Бердянську, самі розумієте, що в такі випадковості ми не віримо", – додав Пшеничний.

Фото: hromadske

Фото: hromadske

Сармат воював на сході України у складі батальйону "Донбас", вів активну громадську діяльність. Його застрелили 31 липня 2018 року в Бердянську Запорізької області на очах у свідків.

1 серпня стало відомо, що чотирьох підозрюваних у вбивстві – Артема Матюшина, Миколу Ломаку, Олександра Обухова та Максима Владимеренкова затримали на блокпості у Василівці Запорізької області. 2 серпня їх повідомили про підозру у скоєнні умисного вбивства за попередньою змовою групою осіб. 3 серпня суд заарештував їх. Слідство вважає, що в спину ветерану АТО вистрілив ексбоєць "Торнадо" Матюшин.

Протягом 2018–2019 років поліція затримала ще трьох підозрюваних Сигиду, Бродського і Віктора Власюка, їх вважають організаторами вбивства. За даними слідства, Сигида координував дії імовірних виконавців злочину, давав їм гроші, надав зброю та автомобіль. У Сигиди був бізнес у Бердянську, зокрема клуб "Мохіто", в якому, за інформацією друзів Олешка, дуже часто в компанії самого Сигиди відпочивав колишній народний депутат України Сергій Валентиров, з яким у Сармата був конфлікт. У Верховній Раді VІІІ скликання Валентиров входив у фракцію Блоку Петра Порошенка, але Сармат звинувачував його у співпраці з іншим нардепом з Бердянська Олександром Пономарьовим (зараз входить у фракцію "Опозиційна платформа – За життя", у Раді минулого скликання був у групі "Воля народу").

Валентирова і Пономарьова поліція допитала у цій справі як свідків. Побратими Сармата вважають саме їх замовниками вбивства, зазначило hromadske.

Свою причетність до злочину заперечують усі фігуранти справи, крім Матюшина. Останній раніше просив відпустити всіх заарештованих, окрім нього.

Навесні 2019 року справу про вбивство ветерана АТО об'єднали із провадженням про збройний напад на сім'ю суддів Поплавських, який стався 2018 року у Дніпрі. Слідство вважає, що ці злочини пов'язані між собою. Загалом в об'єднаній справі фігурує 11 осіб.

Обвинувальний акт щодо ймовірних виконавців та організаторів убивства Сармата передали до суду в липні 2019 року.