У Києві напали на журналістів під час рейду з виявлення п'яних водіїв

Напад на журналістів, які брали участь у нічному рейді з виявлення нетверезих водіїв у Києві, стався в ніч на 29 вересня

Скріншот: Константин Стогний / Facebook

У прес-службі прокуратури і поліції Києва повідомили, що напад на знімальну групу телеканала ICTV стався у ніч на 29 вересня. За даними ЗМІ, постраждала журналістка Юлія Гунько, вона написала заяву в правоохоронні органи.

Невідомі в ніч на 29 вересня напали на знімальну групу програми "Надзвичайні новини" телеканала ICTV під час нічного рейду з виявлення нетверезих водіїв у Києві, поінформувала 2 жовтня прес-служба столичної прокуратури у Facebook.

"Київська місцева прокуратура №1 здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом перешкоджання журналістській діяльності", – сказано в повідомленні.

Інцидент стався на вулиці Ломоносова в Голосіївському районі столиці, додали в прокуратурі.

За даними відомства, під час рейду поліцейські зупинили автомобіль, у салоні якого перебувала компанія нетверезих чоловіків. Один із них накинувся на знімальну групу, пошкодив камеру і "вдарив журналістку рукою по обличчю".

На сайті Головного управління Нацполіці у Києві повідомили 2 жовтня, що 1 жовтня надійшла заява журналістки "про протиправні дії невідомих осіб".

У поліції додали, що за протиправні дії зловмисникам загрожує штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн), арешт на строк до шести місяців або обмеження волі строком до трьох років.

Поліція і прокуратура не назвали ім'я постраждалої журналістки.

В управлінні столичної поліції повідомили, що відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. У прокуратурі заявили, що відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 171 і ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста).

Кадри конфлікту виклав 1 жовтня у Facebook автор і ведучий програми "Надзвичайні новини" Костянтин Стогній. Він зазначив, що напад на журналістів стався "на очах у переляканої нової поліції", а також додав, що "службовцям дісталося від мажорів, які п'яними поверталися додому під ранок".

Відео містить нецензурну лексику.

Журналістку, яка постраждала, звуть Юлія Гунько, писало 1 жовтня видання "Страна". У коментарі виданню вона повідомила, що приблизно о 3.00 29 вересня знімальна група під'їхала до закладу на вулиці Маршала Конєва, 8 у Голосіївському районі і побачила автомобіль, біля якого танцювало п'ятеро людей – троє чоловіків і дві жінки. Поліція та журналісти підійшли до компанії, коли вони сіли в машину.

За словами журналістки, бійка почалася, коли водій і його друзі вийшли з машини.

"Перший раз чоловік і жінка з цієї компанії намагалися агресивно вирвати у нас техніку, били по руках, погрожували, кричали на нас матюками", – повідомила Гунько.

Другий напад стався після відмови водія показати поліції документи на автомобіль та водійські права: один із чоловіків "з усієї сили кулаком ударив по камері, щоб дезорієнтувати оператора", а потім завдав журналістці "навісного удару" від скроні до верхньої губи.

У підсумку компанію забрали у відділення поліції. Особи нападників досі не встановлено, пише видання.