У центрі Львова поліція і військові вночі влаштували облаву на студентів – ЗМІ

Проїзд Крива Липа розташований у центрі Львова
Фото: maps / google.com.ua

Проведення нічної перевірки призовників у центрі Львова в розмові із ZAXID.NET підтвердив керівник Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони України Олександр Поронюк. Водночас у місцевій поліції спростовують інформацію про облаву.

У ніч на 4 листопада військові і поліція влаштували облаву на студентів у центрі Львова, у чоловіків призовного віку перевіряли документи, повідомляє ZAXID.NET.

За повідомленнями очевидців, приблизно 20 військових і кілька поліцейських заблокували популярний серед молоді Львова провулок Крива Липа і почали перевіряти документи. Зокрема, про це у Facebook повідомила студентка Софія Галан, яка була в той момент на місці подій.

"Проїзд Крива Липа перекрили військові. Перевіряють документи у всіх хлопців призовного віку. Відпускають лише тих, хто має документи або студентський за умови, що денна форма навчання. Частина військових з поліцією намагалися прорватися в заклад Paradox", – написала Галан.

У коментарі ZAXID.NET вона уточнила, що поліція і військові були в бронежилетах та з масками на обличчях.

"Сказали, що це в них якась операція (говорили якусь назву). На виході з Кривої Липи стояло 5–7 військових. Перевіряли студентів, питали, чи вчаться на денній формі. Після пред‘явлення студентського відпускали", – уточнила студентка.

Речник Головного управління Національної поліції Львівської області Світлана Добровольська спростувала участь поліції у цих подіях. У військовому комісаріаті Львівської області, який є організатором акції, поки не коментують нічної облави.

Водночас проведення нічної перевірки призовників у розмові із ZAXID.NET підтвердив керівник Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони України Олександр Поронюк.

"Якщо говорити юридичною мовою, то дозволено все, що не заборонено законом. Знаєте, військові виконують не свої особисті заходи, а заходи, що стосуються національної безпеки. Адже зараз відбувається призов на національну службу і багато людей добровільно прийшли і виконують свій обов'язок, а іншим треба дати для цього стимул. Тому, щоб вчасно провести заходи, організовують такі випадки для вручення повісток. Законодавством це, на жаль, не дуже врегульовано. Але можу сказати, що нікому наручників не одягали, нікого не лякали", – заявив Поронюк.

Військовий комісар Львівської області Олександр Тищенко повідомив ZAXID.NET, що усі деталі про спецоперацію у провулку Крива Липа озвучать на спеціальному брифінгу.

У провулку Крива Липа розташовано багато розважальних закладів, зазначає видання.

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич також повідомляв, що в ніч на 4 листопада проїзд Крива Липа в центрі Львова перекрили військові і перевіряли документи у чоловіків призовного віку.

Колишній боєць АТО Масі Найєм розповів, що в ніч на 28 жовтня до київського нічного клубу Jugendhub увірвалося кілька десятків людей у масках і зі зброєю та почало обшук, не показуючи документів. За його словами, людей вивозили до військкомату і Шевченківського управління поліції Києва.

У столичній поліції заявляли, що під час обшуку затримали 17 відвідувачів, у яких знайшли наркотики, виявили 11 малолітніх громадян та 32 осіб, які ухиляються від призову на строкову військову службу. Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига назвав "свавіллям" рейд у клубі Jugendhub. У Генштабі ЗСУ заявили, що 12 осіб, затриманих у ніч на 28 жовтня, виявилися ухильниками.