В Ірані заявили про шістьох затриманих у справі про катастрофу літака МАУ

Літак МАУ зазнав аварії 8 січня
Фото: EPA

Представник судової влади Ірану Голамхосейн Есмаїлі повідомив, що трьох підозрюваних у справі про катастрофу літака МАУ звільнили під заставу.

В Ірані затримали шістьох підозрюваних у провадженні щодо збитого авіалайнера "Міжнародних авіаліній України". Про це 9 червня повідомив IRNA представник судової влади країни Голамхосейн Есмаїлі.

За його словами, дотепер у провадженні щодо збитого літака українських авіаліній затримали шістьох підозрюваних, трьох із них уже звільнили під заставу, ще троє перебувають під вартою.

"Щойно стався інцидент, видали накази і призначили спеціальний відділ у судовій організації збройних сил", – заявив Есмаїлі.

Пасажирський літак Boeing 737-800 рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України", який прямував із Тегерана в Київ, розбився 8 січня поблизу столиці Ірану. На борту було 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Ніхто не вижив. Серед загиблих – 11 громадян України.

Влада Ірану, яка спочатку стверджувала, що літак розбився через технічні несправності, 11 січня під тиском лідерів західних країн визнала, що рейс PS752 помилково збили іранські військові.

В Ірані спочатку планували, що чорні ящики збитого літака передадуть для розшифрування до Франції. 18 січня голова іранської комісії з розслідування авіаційних інцидентів Організації цивільної авіації країни Хасан Резаїфар заявив, що Іран доправить їх до України, але 19 січня він спростував своє ж твердження, повідомивши, що фахівці спробують розшифрувати самописці в Ірані.

Іран звернувся по допомогу до Національного бюро безпеки на транспорті США і французького Бюро розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації, проте ці відомства відмовилися надіслати в Тегеран обладнання для декодування.

4 лютого Україна, Канада, Афганістан, Великобританія і Швеція висунули Ірану вимогу передати чорні ящики збитого Boeing. 5 березня Іран повідомив Канаду про затримку в подальшій роботі із самописцями через спалах коронавірусу.