Віце-президент ФФУ: Ультрас "Металіста 1925" об'єдналися з угрупованням "Оплот"

Матч у Києві не дограли через сутички на трибунах
Скріншот: Vidis Vidisov / YouTube

Серед учасників заворушень на фінальному матчі аматорського чемпіонату України з футболу ідентифіковано представників проросійського екстремістського угруповання "Оплот". Таку заяву зробив віце-президент Федерації футболу України Олег Собуцький.

Серед харківських ультрас, причетних до заворушень на фінальній грі аматорської першості України між "Металістом 1925" (Харків) і "Агробізнесом" (Волочиськ, Хмельницька область), були колишні члени проросійського угруповання "Оплот". Про це в інтерв'ю UA-football.com заявив президент ФК "Агробізнес", віце-президент Федерації футболу України Олег Собуцький.

"У мене вже є така інформація від серйозних журналістів. Ультрас "Металіста 1925" три місяці тому об'єдналися з проросійською організацією "Оплот". І сьогодні 46 харківських фанатів ідентифікували як членів цього угруповання", – сказав Собуцький.

Він звинуватив поліцію в тому, що вона не перешкоджала сутичкам на стадіоні "Олімпійський" у Києві.

"На оргкомітеті матчу правоохоронців попередили про те, що харківські ультрас агресивні. Де були ці 60 людей зі спецпідрозділу, які повинні були стояти біля їхнього сектору? Їх не було на стадіоні. Поліція свого зобов'язання не виконала. Складається таке враження, що це була диверсія, чітко спланована акція", – уважає віце-президент ФФУ.

Він додав, що на грі був присутній міністр внутрішніх справа України Арсен Аваков, але, коли почалися бійки, він "як останній боягуз устав і втік".

За словами Собуцького, від дій харківських фанатів постраждало 12 уболівальників "Агробізнесу".

19 червня в Києві харківські ультрас влаштували сутички на стадіоні, фінал аматорської ліги було перервано на 83-й хвилині з рахунком 4:0 на користь "Агробізнесу".

"Оплот" було створено в Харкові у 2010 році як громадську організацію, через рік виник однойменний спортивний клуб на чолі з Євгеном Жиліним.

Під час акцій протесту в Україні у 2013–2014 роках члени "Оплоту" виступали на боці Антимайдану. За даними міліції, вони причетні до викрадення та побиття проукраїнських активістів.

Із початку бойових дій на Донбасі виник батальйон "Оплот", який воює на боці сепаратистів.

У жовтні 2015 року Служба безпеки України заявила, що діяльність "Оплоту" у Харкові припинено.