Запорізький алюмінієвий комбінат знищували в інтересах конкурентів із РФ – СБУ

Завод цілеспрямовано знищували з 2006 року
Фото: ssu.gov.ua

За інформацією Служби безпеки України, цілісний виробничий комплекс Запорізького алюмінієвого комбінату цілеспрямовано знищували в інтересах конкурентів із Росії з 2006 року.

Дев'ятьох членів міжнародного злочинного угруповання, які мають стосунок до умисного знищення цілісного виробничого комплексу Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК) в інтересах конкурентів із Росії, повідомили про підозру. Про це інформує сайт Служби безпеки України.

Установлено, що завод цілеспрямовано знищували з 2006 року.

Спочатку афілійовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій ЗАлК. Потім під керівництвом російських кураторів забезпечили знищення основних виробничих потужностей заводу, а дочірнє підприємство ЗАлК, "Глухівський кар'єр кварцитів", передали компаніям, афільованим з російською компанією "Русал".

Слідчі СБУ задокументували, що у 2015 році, перед поверненням комбінату в державну власність, знищення підприємства активізувалося.

"Зокрема, здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів ЗАлК, що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували і вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній російським бізнес-структурам", – ідеться в повідомленні.

Завдані державі збитки становлять приблизно 100 млн грн і понад $39 млн.

У СБУ розповіли, що один із фігурантів справи під вартою, колишній директор заводу – під особистим зобов'язанням.

Серед підозрюваних троє – громадяни Росії.

У липні 2015 року СБУ вилучила частину технологічного обладнання, яке вивозили із ЗАлК.