Польща вимагає від РФ безперешкодного доступу до місця катастрофи Ту-154М під Смоленськом

Польща хоче отримати безперешкодний доступ до місця катастрофи Ту-154М
Фото: ЕРА (архів)

Про будівництво пам'ятника на місці катастрофи літака Ту-154М під Смоленськом, у якій загинув польський президент Лех Качинський, сторони домовилися у 2010 році, і польська сторона готова повернутися до обговорення зведення меморіалу, зазначив представник МЗС Польщі Бартош Ціхоцький.

Представник міністерства закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький подав послу Росії в Польщі Сергію Андрєєву ноту протесту і висловив серйозну стурбованість у зв'язку з обмеженням доступу до місця аварії літака президента Польщі Леха Качинського в небі над Смоленськом у 2010 році. Про це повідомляє прес-служба МЗС Польщі.

Ціхоцький також зазначив, що про будівництво пам'ятника на місці катастрофи сторони домовилися у 2010 році. Він підкреслив, що польська сторона готова повернутися до обговорення зведення меморіалу.

"Польська сторона вважає взяті зобов'язання чинними й очікує, що російська сторона не вчинить жодних дій, які будь-яким чином могли б ускладнити вільний і безперешкодний доступ до місця катастрофи Ту-154 і які ображали б особливий характер цього місця як зараз, так і в майбутньому", – ідеться в заяві.

Літак Ту-154, в якому були президент Польщі Лех Качинський із дружиною та 86 членами урядової делегації, розбився під Смоленськом сім років тому – 10 квітня 2010 року. Усі, хто перебував на борту, загинули.

За версією Росії, авіакатастрофа сталася після вимоги командувача повітряних сил Польщі Анджея Бласіка йти на посадку, незважаючи на складні метеоумови. У Польщі цю версію відкидають.

У березні 2015 року Головна військова прокуратура Польщі висунула обвинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака.

У лютому 2016 року Польща ініціювала повторне розслідування обставин катастрофи Ту-154. У міноборони Польщі заявляли, що літак міг зруйнуватися у повітрі.

3 квітня 2017 року стало відомо, що Польща має намір висунути обвинувачення в навмисному провокуванні трагедії під Смоленськом двом російським авіадиспетчерам і невідомій людині, яка перебувала у вежі контролю польотів. Кремль відкинув обвинувачення.

У фільмі урядової підкомісії Польщі з розслідування Смоленської катастрофи, презентованому 10 квітня у Варшаві, ідеться, що на борту літака Ту-154 перед зіткненням із землею, імовірно, стався вибух термобаричного заряду.