Слідчий комітет РФ спростував інформацію про сліди вибуху на крилі літака Качинського: Руйнування почалось із зіткнення з березою

Літак Ту-154 розбився під Смоленськом у квітні 2010 року
Фото: EPA

Після катастрофи літака президента Польщі Леха Качинського експертиза не виявила "жодних ознак упливу" вибухових речовин, стверджує офіційна представниця Слідчого комітету Росії Світлана Петренко.

У Слідчому комітеті Росії вважають безпідставними висновки підкомісії Польщі про сліди вибуху на лівому крилі літака президента Леха Качинського. Про це 10 серпня заявила офіційна представниця Слідкому Світлана Петренко, повідомляє "Интерфакс".

За її словами, "абсолютно не зрозуміло, на чому ґрунтуються висновки польських експертів".

Петренко стверджує, що відразу після катастрофи балістична та вибухотехнічна експертизи не виявили "жодних ознак упливу" вибухівки на літак.

Представниця Слідкому підкреслила, що до початку руйнування повітряного судна "призвело зіткнення з березою".

Також Петренко заявила, що польська комісія з розслідування Смоленської катастрофи не проводила огляду уламків повітряного судна, які зберігають на території РФ. Востаннє уламки було досліджено у 2014 році, додала вона.

Літак Ту-154, у якому перебували президент Качинський із дружиною Марією та 86 членами урядової делегації, розбився під Смоленськом сім років тому – 10 квітня 2010 року. Усі, хто був на борту, загинули.

За версією Росії, авіакатастрофа сталася після вимоги командувача повітряних сил Польщі Анджея Бласіка йти на посадку попри складні метеоумови. У Польщі цю версію відкидають.

У березні 2015 року Головна військова прокуратура Польщі висунула обвинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака.

У лютому 2016 року Польща ініціювала повторне розслідування обставин катастрофи Ту-154. У міноборони Польщі заявляли, що літак міг розбитись у повітрі.

3 квітня 2017 року стало відомо, що Польща має намір висунути обвинувачення в навмисному провокуванні трагедії під Смоленськом двом російським авіадиспетчерам і невідомій людині, яка перебувала у вежі контролю польотів. Кремль відкинув звинувачення.

У фільмі урядової підкомісії Польщі щодо розслідування Смоленської катастрофи, презентованому 10 квітня у Варшаві, ідеться, що на борту літака Ту-154 перед зіткненням із землею, імовірно, стався вибух термобаричного заряду.