Смоленська катастрофа: На крилі Ту-154М виявили сліди вибуху

На крилі виявили сліди вибуху
Фото: ЕРА (архів)

Крило літака польського президента Леха Качинського, що зазнав катастрофи під Смоленськом у 2010 році, почало руйнуватися перед зіткненням із деревом, уважає підкомісія, яка розслідує трагедію.

Підкомісія, яка веде нове розслідування авіакатастрофи літака президента Польщі Леха Качинського в небі над Смоленськом у 2010 році, дійшла висновку, що руйнування крила президентського борту має ознаки вибуху. Про це повідомляє "Польське радіо".

Підкомісія під керівництвом доктора Казімєжа Новачика 25 липня 2016 узгодила свою позицію щодо попередніх причин розпаду лівого крила Ту-154М.

Зокрема йдеться, що крило почало руйнуватися до зіткнення з деревом. Крім того, на ньому виявили ознаки вибуху.

Літак Ту-154, у якому перебували президент Польщі Лех Качинський із дружиною Марією і 86 членів урядової делегації, розбився під Смоленськом сім років тому – 10 квітня 2010 року. Усі, хто були на борту, загинули.

За версією Росії, авіакатастрофа сталася після вимоги командувача повітряними силами Польщі Анджея Бласіка йти на посадку, незважаючи на складні метеоумови. У Польщі цю версію відкидають.

У березні 2015 року Головна військова прокуратура Польщі висунула обвинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака.

У лютому 2016 року Польща ініціювала повторне розслідування обставин катастрофи Ту-154. У міноборони Польщі заявляли, що літак міг зруйнуватися в повітрі.

3 квітня 2017 року стало відомо, що Польща має намір висунути обвинувачення в навмисному провокуванні трагедії під Смоленськом двом російським авіадиспетчерам і невідомій людині, яка перебувала у вежі контролю польотів. Кремль відкинув обвинувачення.

У фільмі урядової підкомісії Польщі з розслідування Смоленської катастрофи, презентованому 10 квітня у Варшаві, ідеться, що на борту літака Ту-154 перед зіткненням із землею, імовірно, стався вибух термобаричного заряду.