Житель Кіровоградської області викрав 2,2 млн грн, які переказували на благочинність – кіберполіція

Вдома у зловмисника провели обшук
Фото: cyberpolice.gov.ua

Житель Кіровоградської області викрадав передбачені на благочинність гроші, дістаючи доступ до мобільного банкінгу або Facebook-акаунта потерпілих, повідомили у прес-службі Нацполіції.

У Кіровоградській області викрито діяльність громадянина, який викрав 2,2 млн грн, які було переказано на благочинність. Про це 26 квітня поінформував сайт української кіберполіції.

"Зловмисник знаходив жертв у соціальних мережах або телевізійних сюжетах. Як правило це були сюжети про збір грошей на лікування дітей та інших важкохворих. Наразі задокументовано близько 40 випадків його злочинної діяльності... Зловмисник використовував різні способи викрадення грошей. Так, за однією із схем, він блокував роботу сім-карток потерпілих. Замінивши номер, чоловік отримував доступ до мобільного банкінгу та знімав гроші з рахунку", – ідеться в повідомленні.

У кіберполіції розповіли, що зловмисник також входив у Facebook-акаунт потерпілих, змінював пароль і продовжував переписку з громадянами, які хотіли пожертвувати гроші. Для переказу він вказував свої банківські реквізити.

"Усі фінансові операції зловмисник записував на окремому аркуші паперу. Так, згідно наявних записів, тільки у однієї із родин він викрав 50 тис. грн, призначених на лікування", – зазначили у відомстві.

Під час обшуку у фігуранта справи правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп'ютерну техніку, банківські картки, сім-картки і блокнот із записами.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Про підозру зловмисника вже повідомили.