Держприкордонслужба відмовила у в'їзді в Україну двом росіянам із георгіївськими стрічками – Слободян

Слободян: Кожен, хто планує відвідини іншої країни, повинен поважати її громадян і закони
Фото: Oleh Slobodyan / Facebook

Громадяни Росії відмовилися зняти георгіївські стрічки зі свого багажу в аеропорту Бориспіль, їм відмовили у перетинанні кордону, повідомив речник Держприкордонслужби України Олег Слободян.

Державна прикордонна служба України відмовила у в'їзді до країни двом росіянам, у яких на багажі було прикріплено георгіївські стрічки, повідомив 4 травня у Facebook офіційний представник відомства Олег Слободян.

"Учора ввечері до аеропорту Бориспіль із Мінська прилетіли двоє молодих людей, чоловік і жінка, громадяни РФ. Обоє прибули із приватною метою, мали достатньо коштів для перебування в Україні та зворотні квитки. Але на багажі туристів були прикріплені георгіївські стрічки, які заборонені в Україні. На прохання прикордонників зняти цю символіку громадяни РФ відреагували негативно. У зв'язку з цим прикордонники відмовили даним особам у перетині кордону, і зворотним рейсом вони повернулися до Мінська", – написав Слободян.

Він додав, що українці "раді всім гостям, але кожен, хто планує відвідини іншої країни, повинен усвідомлювати, що повинен поважати її громадян і виконувати її закони".

"В іншому разі прикордонники будуть змушені відмовити вам у перетині державного кордону України", – заявив Слободян.

16 травня 2017 року Верховна Рада ввела адміністративну відповідальність за носіння георгіївської стрічки, 12 червня президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон, який набув чинності 15 червня 2017 року. Згідно з документом, за носіння георгіївської стрічки не ветеранами війни передбачено штраф, а в разі повторного її використання – арешт. Максимально можливий штраф становить 2250 грн.