Сванідзе: Георгіївська стрічка перетворилася з символу великої перемоги на знак абсолютної політичної лояльності

Сванідзе: Ну неможливо весь час говорити: "А зате ми виграли Велику Вітчизняну війну"
Фото: svoboda.org

День Перемоги завжди був святом "зі сльозами на очах", а зараз лишилися "голі веселощі", хоча веселитися немає підстав, заявив російський журналіст і історик Микола Сванідзе.

Георгіївська стрічка перетворилася в Росії на знак абсолютної і досить агресивної політичної лояльності, сказав російський журналіст і історик Микола Сванідзе в ефірі російського телеканала "Дождь".

"Ви згадали історію з георгіївською стрічкою, вона теж перетворилася з символу великої перемоги, вона перетворилася на такий знак політичної лояльності, причому абсолютної політичної лояльності і теж досить агресивної, тому що... "Можемо повторити" – їдуть диваки. Що ви можете повторити? 40 млн загиблих ви можете повторити? Ось ніхто не зможе відповісти на це запитання. Це справді свято зі сльозами на очах завжди було, а зараз сльози зникли, а лишилися голі веселощі, хоча веселитися немає підстав, занадто великий масштаб утрат: і людських, і моральних, і яких завгодно", – зазначив він.

Він підкреслив, що перемогу у Другій світовій війні в Росії пропонують як національну ідею.

"У підсумку ми йдемо весь час, намагаємося йти вперед з повернутою назад, різко причому, головою. Ну неможливо весь час говорити: "А зате ми виграли Велику Вітчизняну війну". Ну, дуже складно, що далі, то буде складніше. Проте намагаються це робити", – додав він.

Георгіївська стрічка чорного і жовтого (у пізніших варіантах – оранжевого) кольорів разом із орденом Святого Георгія з'явилася в 1776 році за указом імператриці Катерини II. У 1917-му більшовики заборонили царські нагороди. Своє нове народження стрічка дістала в 1942 році, коли радянський уряд затвердив її під назвою "Гвардійська стрічка". Її видавали як відзнаку бойовим частинам і кораблям, що здобули звання "гвардійські" за особливі заслуги.

Використовувати георгіївські стрічки як знак пам'яті про перемогу у Великій Вітчизняній війні у 2005 році запропонували в редакції російського агентства "РИА Новости".

У 2014 році георгіївська стрічка стала розпізнавальним знаком сепаратистів в Україні. У Верховній Раді було зареєстровано законопроект про її заборону в Україні.