Катастрофа Ан-26Ш у Чугуєві. Повітряні сили опублікували "для галасливих експертів" візуалізацію приземлень

Ан-26Ш розбився 25 вересня
Фото: ЕРА

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер говорив про затримку з дозволом на приземлення літака Ан-26Ш, який розбився в Чугуєві. У Повітряних силах опублікували схему приземлень, якою керуються "в усьому світі".

Командування Повітряних сил України розмістило 4 жовтня у Facebook візуалізацію схеми приземлення літаків, серед яких був розбитий 25 вересня в Чугуєві Ан-26Ш із курсантами.

"До вашої уваги візуалізація схеми повітряного руху на військовому аеродромі, якою керуються в авіації Повітряних сил і в усьому світі. Підкреслюємо, ця схема не є доказовою базою, але стане корисною для галасливих "експертів", – ідеться в повідомленні.

Командування ЗС України закликало неупереджено і якісно розслідувати авіакатастрофу.

На візуалізації вказано інтервал перед приземленнями літаків і дальність дистанцій перед розворотами.

"При виконанні польотів по колу двох і більше літаків одночасно керівник польотів на аеродромі вже зі зльоту кожного наступного літака вибирає такий інтервал між ними. Він дозволяє не заважати екіпажам один одного і безпечно виконувати свої польотні завдання на ділянках після зльоту, при польоті до другого розвороту і при польоті до третього, а також при виникненні ускладнених ситуацій у польоті", – зазначили в Повітряних силах.

2 жовтня голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер говорив про затримку з дозволом на приземлення Ан-26Ш після того, як дізналися, що поламався один із двигунів. Пілоту дали відповідь на прохання про приземлення тільки хвилину потому, заявляв харківський губернатор.

3 вересня голова ОДА повідомив, що пріоритет приземлення дали літаку із сином командувача Повітряних сил Сергія Дроздова тоді, коли надійшло повідомлення про несправність борту Ан-26Ш.

У Повітряних силах заявили, що слова Кучера є оцінним судженням, яке голова ОДА незрозуміло звідки взяв, "адже він не є фахівцем у цьому питанні".

У відповідь Кучер повідомив, що приземлення Ан-26Ш із курсантами на борту затримали через те, що в цей час на приземлення заходив інший борт

Катастрофа Ан-26 у Чугуєві. Ким були всі 26 загиблих в авіакатастрофі під Харковом. Подробиці

Навчальний літак Ан-26Ш впав і спалахнув за два кілометри від військового аеродрому Чугуєва ввечері 25 вересня. На борту було 27 осіб: семеро військовослужбовців (члени екіпажу й інструктори) та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

26 людей загинули. Життю єдиного вцілілого, курсанта В'ячеслава Золочевського, нічого не загрожує.

За даними Служби безпеки України, за кілька хвилин до катастрофи командир літака повідомив про відмову лівого двигуна і попросив про приземлення, проте з невстановленої причини повітряне судно розбилося збоку від злітно-посадкової смуги.

28 вересня фахівці розпочали розшифрування бортових самописців Ан-26Ш. 30 вересня чорні скриньки вдалося розшифрувати, але їхніх даних не розголошували, оскільки триває експертиза.