Міністерства, ОВА, школи. Низкою областей України пронеслася хвиля "замінувань"

Поліція проводить перевірку об'єктів
Фото: zp.npu.gov.ua (архів)

14 жовтня на електронні адреси органів державної влади, місцевого самоврядування та інших об'єктів у низці областей України надійшли анонімні листи про нібито замінування будівель. Про це в Telegram повідомила пресслужба Національної поліції України.

Правоохоронці зазначили, що вже не перший рік стикаються з такими повідомленнями, тож мають напрацьований відповідний алгоритм реагування на такі події, зараз тривають перевірки. Поліцейські не відкидають, що до цих повідомлень причетна країна-агресор РФ.

"Не виключено, що у такий спосіб ворог намагається дестабілізувати ситуацію в регіонах нашої держави, тож застосовує для цього інформаційно-психологічні спецоперації. Сил і засобів поліції вистачає, аби перевірити кожен об'єкт. На місцях працюють профільні служби", – ідеться в повідомленні поліції.

Представники Нацполіції розповіли "Суспільному", що про "замінування" повідомляли, зокрема в Києві, Сумах, Хмельницькому, Ужгороді, Одесі, Полтаві, Івано-Франківську, Миколаєві й Житомирі.

Серед об'єктів, "замінованих" у столиці України, були приміщення Вищої ради правосуддя та Центр протидії дезінформації при РНБО України, а також редакції видань NV і LIGA.net.

"Подібні дії можуть бути частиною кампанії ворога з дестабілізації українського суспільства. Російські спецслужби вже неодноразово вдавалися до схожих заходів раніше, як до інструменту в рамках гібридної війни проти нашої держави", – зазначили в ЦПД.

За даними "Економічної правди", повідомлення про нібито замінування дістали й у Міністерстві фінансів, через що працівників евакуювали.

Станом на 15.00 у Рівненській області надійшло 33 повідомлення про замінування, у Facebook повідомив начальник облвійськадміністрації Олександр Коваль.

"Серед об'єктів органи влади різних рівнів, освітні, медичні та інші заклади. Мета подібних повідомлень зрозуміла – дестабілізація життєдіяльності регіону. Усі звернення зараз злагоджено опрацьовують представники відповідних служб", – розповів Коваль.

Аноніми повідомили про нібито замінування Луганської обласної державної адміністрації, приміщення якої розташоване в Дніпрі, про це проінформувала пресслужба ОДА в Facebook.

Такі самі повідомлення надійшли у приблизно 10 держустанов у Сумах, повідомило "Суспільне".

Анонімні Telegram-канали повідомляли про замінування кількох навчальних закладів у Львові, а також низки будівель у центрі міста.

Правоохоронці закликали громадян бути уважними й сприяти поліції у виконанні ними службових обов'язків. Про результати перевірок обіцяли повідомити додатково.