Полігон в Одеській області покинуло троє мобілізованих в'язнів. У ЗСУ розповіли, чим усе закінчилося

У ЗСУ спростували чутки, що військові втекли з автоматами
Фото: Оперативне командування "Південь" / Operational Command "South" / Facebook

Із військового полігону в Одеській області втекло троє військовослужбовців, яких мобілізували на війну проти країни-агресора Росії з української в'язниці. Про це 25 серпня повідомила "Думська" з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Співрозмовники видання розповіли, що інцидент стався з військовослужбовцями однієї з механізованих бригад тоді, коли відбувалися навчання з тактичного переміщення і стрільби в бойових умовах.

"Думська" пише, начебто з полігону мобілізовані втекли, прихопивши автомати Калашникова, і в регіоні оголосили план із розшуку й затримання дезертирів.

У коментарі "Радіо Свобода" 27 серпня в.о. начальника управління комунікацій оперативного командування "Південь" ЗСУ підполковник Олексій Міщенко підтвердив факт залишення полігону, але спростував, що мобілізовані були з автоматами.

"Найголовніше – зброї при військовослужбовцях не було, це неправдива інформація, і нічого здоров'ю оточуючих не загрожувало… Уже 25 серпня їх затримали й доставили назад. Навіть не пройшло доби, тому це не розцінюється як самовільне залишення частини, вони й далі залишаються військовослужбовцями однієї з механізованих бригад", – пояснив він.

Міщенко підкреслив, що в підрозділі, звідки тікали мобілізовані, проведуть службову перевірку і притягнуть винних до дисциплінарної відповідальності.

Контекст:

8 травня Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених, а 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав цей закон. Згідно з документом, суд зможе умовно-достроково звільнити людей, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, для військової служби за контрактом.

Не мобілізовуватимуть засуджених за умисне вбивство двох і більше осіб, за сексуальні злочини, тяжкі корупційні правопорушення та злочини проти основ національної безпеки України: шпигунство, тероризм, держзраду, сепаратизм, колабораціонізм.

У Раді інформували, що мобілізаційний ресурс серед ув'язнених в Україні становить понад 15 тис. осіб.

Мобілізувати почали, зокрема, жінок, які відбували покарання у в'язниці.