Пономарьов заявив, що його "намагається дістати російська влада", і розповів про атаки дронів на його київський будинок

Пономарьов підтвердив, що дрони були біля його будинку дві ночі поспіль
Фото: Ілля Пономарьов / Facebook

Російський опозиціонер, ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов вважає, що поранення, яке він дістав в Україні внаслідок атаки дронів у ніч на 1 серпня, пов'язані з бажанням влади країни-агресора Росії "дістати" його. Про це він заявив у Facebook.

"Мене давно намагається дістати російська влада. Один (явно несистемний) замах був ще 2016 року, його намагався невдало здійснити чеченський кілер, якого потім недозастрелила Аміна Окуєва. Три – серйозніші – були після лютого 2022 року через наші силові акції. Вони не вдалися, але привели до того, що в мене дуже серйозна охорона в різних країнах. Хто бачив – той знає", – написав Пономарьов.

Він зазначив, що дістатися його київського будинку через охорону "вкрай складно", тому "ворог вирішив вдатися до нестандартного способу".

Опозиціонер підтвердив інформацію, яка з'явилася у ЗМІ, про три дрони, які збили біля його житла сили протиповітряної оборони України. За словами Пономарьова, це були Shahed-136, вони ж "Герань-2" із 40 кг вибухівки – спочатку один БПЛА, а потім ще два.

"Оцінили збитки, замовили нові вікна й поїхали на роботу. Однак сьогодні вночі атака повторилася. Я знову прокинувся незадовго до вибуху – ця пекельна машинка ж шумить, як несправний мопед. Але цього разу набагато голосніше, з того самого напрямку, що й учора, і – головна відмінність – по ньому не били ППО (потім виявилося, що повітряну тривогу скасували за кілька хвилин до того). Рвонула ця штука дуже сильно, просто перед порогом будинку, і в мене полетіла купа осколків. Пожежу охорона, яка прибігла, швидко загасила, але крові було багато, і довелося швидко-швидко їхати до шпиталю", – описав він те, що відбувалося.

Пономарьов вважає, що його врятувала похибка російської Глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, яку "не встигли до пуття довести".

"Тепер наше завдання – щоб вони про цей промах пошкодували. Зусилля і щодо фронту, і щодо партизанів, і щодо санкцій збільшимо не вдвоє, а вдесятеро. У мене ще вухо не постраждало, тож є, куди прагнути. І так, хто там мене читає в Москві – я до кінця війни на домі не буду, тож буду вдячний, якщо ви дасте йому спокій. Ви таку смачну ожину підірвали", – написав він.

Контекст:

Пономарьов народився 1975 року в Москві. Навчався на фізичному факультеті Московського державного університету, але навчання не закінчив – пішов на четвертому курсі. 2001 року здобув вищу освіту в Російському державному соціальному університеті.

У 16 років Пономарьов разом із другом створив компанію "Русспрофи", яка займалася комп'ютеризацією підприємств. Пізніше вона влилася в російсько-американське підприємство International Network Connections. У 1990-х – на початку 2000-х працював у міжнародній нафтосервісній компанії Schlumberger у Москві, у компанії Михайла Ходорковського ЮКОС, в IT-компанії IBS.

У 2002–2007 роках був членом Комуністичної партії РФ. Двічі – 2007-го і 2011 року – його обирали депутатом Держдуми за списками партії "Справедливая Россия" (російські ЗМІ називають цю політсилу провладною).

У 2011–2012 роках брав участь в антиурядових протестах у РФ.

Пономарьов був єдиним депутатом Держдуми, який голосував проти анексії Криму Росією 2014 року. Улітку 2014 року політик покинув РФ: спочатку переїхав у США, потім – в Україну.

2015 року в Росії проти нього порушили кримінальну справу про пособництво в розтраті коштів інноваційного центру "Сколково" (політик брав участь у його створенні) й заочно заарештували. 2016 року Держдума позбавила Пономарьова депутатського мандата.

2019 року бізнесмен набув українського громадянства.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Пономарьов започаткував медіапроєкт "Утро февраля", куди входять однойменний YouTube-канал, сайт і кілька Telegram-каналів.