"Російський слід не відкидається". Міністр внутрішніх справ України назвав дві головні версії вбивства Фаріон

За словами Клименка, на місці злочину правоохоронці виявили гільзу
Фото: МВС України / Telegram

Слідство розглядає кілька версій убивства мовознавиці й екснардепки Ірини Фаріон, у яку 19 липня стріляли у Львові. Про це під час брифінгу розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, його транслювали МВС і "Суспільне" в YouTube.

За його словами, стрілець готувався завчасно і це – неспонтанне вбивство. Головними версіями злочину є громадська та політична діяльність, особиста неприязнь. Слідчі перевіряють й інші версії та мотиви злочину, зокрема замовне вбивство.

"У нас є деяка інформація щодо скоєння цього злочину і щодо виконавця цього злочину, але поки що ми будемо мовчати про це, тому що перевіряються всі версії. [...] Російський слід не відкидається, ми аналізуємо всі чутки, усю інформацію перевіряємо, у тому числі ту, яка проходила через проросійські Telegram-канали", – повідомив Клименко.

Міністр додав, що на місці замаху правоохоронці виявили гільзу. Зараз проводять судово-медичну експертизу, слідчі аналізують відео з камер спостереження.

Контекст:

Увечері 19 липня у Львові з вогнепальної зброї стріляли у Фаріон. ЗМІ й Telegram-канали повідомляли, що коли вона вийшла з будівлі, чоловік 20–25 років підбіг і вистрілив їй у голову.

У МВС підтвердили напад на Фаріон, справу спочатку розслідували як замах на умисне вбивство.

За кілька годин у Львівській ОВА повідомили, що Фаріон померла, попри зусилля медиків. У поліції перекваліфікували статтю злочину на "умисне вбивство".

Фаріон була нардепкою від партії "Свобода" з 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року. Після цього викладала, вела активну громадську діяльність.

У листопаді 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження у зв'язку з її висловлюваннями й публікаціями. Після цього мовознавицю звільнили з університету "Львівська політехніка". Фаріон у відповідь подала до суду на "Львівську політехніку" через звільнення та у червні через суд повернулася у виш.