СБУ припинила поширення в Україні шпигунського програмного забезпечення для мобільних пристроїв

Програма запускалася автоматично під час включення мобільного телефона
Фото: pixabay.com

Шпигунське програмне забезпечення давало змогу перехоплювати телефонні розмови, смс-листування, фіксувати місцеперебування абонента, спілкування через популярні месенджери й електронну пошту, заявили в Службі безпеки України.

Служба безпеки України припинила поширення в Україні шпигунського програмного забезпечення для мобільних пристроїв, повідомляє 15 січня прес-центр СБУ.

"Співробітники СБУ спільно з прокуратурою заблокували розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке призначалося для віддаленого негласного отримання інформації з мобільних терміналів", – ідеться в повідомленні.

СБУ встановила, що група зловмисників із різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв.

"Свої "послуги" вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси. Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до "сервісу". Йому надходило посилання, яке він мав фізично "закачати" на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефона, не виявляла ознак активності під час роботи та діяла приховано від власника", – зазначають у СБУ.

Це програмне забезпечення давало можливість перехоплювати телефонні розмови, смс-листування, фіксувати місцеперебування абонента, спілкування через популярні месенджери й електронну пошту, надавала доступ до фото- та відеофайлів, які власники зберігали на мобільному пристрої.

"Усі отримані дані зберігалися для клієнта в "особистому кабінеті" на веб-ресурсах зловмисників. Для постійного користування "сервісом" замовник повинен був здійснити оплату на необхідний йому термін через електронні платіжні системи", – повідомили у спецслужбі.

Правоохоронці провели низку обшуків в офісах та за місцями проживання учасників угруповання. За висновком фахівців, виявлене програмне забезпечення є "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації".

Кримінальне провадження здійснюють за ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.