У Держекоінспекції назвали суму збитків від аварії танкера Delfi в Одесі

Танкер Delfi затонув біля пляжу в Одесі під час шторму в листопаді 2019 року
Фото: EPA

Держекоінспекція України передала інформацію про завдані збитки від витоку нафти з танкера Delfi в Одесі правоохоронцям.

Затонулий біля пляжу в Одесі танкер Delfi вже завдав шкоди екології на $20 тис. Про це в ефірі NewsOne заявив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За його словами, наразі не можна точно оцінити суму збитків, оскільки танкер досі не евакуювали і можливі нові витоки нафтопродуктів у майбутньому.

"Остаточна сума збитків буде нарахована за результатами завершення робіт із підйому та відбуксирування судна. Я сподіваюся, що не доведеться підрядникам розрізати судно, що зможе більшу шкоду довкіллю нанести. Але наразі за методикою нарахування збитків Держекоінспекції в Одеській області нараховано вже приблизно $20 тис.", – повідомив Мальований.

Він зазначив, що методика передбачає оцінювання збитків за формулою – $280 за 1 кг нафтопродуктів. Мальований також додав, що інформацію про завдані збитки передали правоохоронцям, які займаються розслідуванням щодо танкера.

9 липня повідомляли, що збитки від аварії нафтового танкера Delfi становлять $15,2 тис.

Танкер Delfi затонув біля пляжу в Одесі під час шторму в листопаді 2019 року. Delfi повільно дрейфував біля пляжу "Дельфін", поки не сів на мілину. Він перекинувся, судно затопило. За даними ЗМІ, танкер Delfi могли використовувати у контрабанді нафти. Після корабельної аварії вміст нафтопродуктів в акваторії перевищив норму у 157 разів.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом аварії за ч. 1 ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту).

24 червня в Адміністрації морських портів України заявили, що строки підйому танкера продовжили до 20 липня. Водночас мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що судно зможуть прибрати не раніше ніж у вересні.

22 липня голова Одеської ОДА Максим Куций заявив, що власник танкера Delfi не у змозі прибрати судно і відмовляється передавати на це права.

Співвласник буксирної компанії, яка допомагає підняти судно, Андрій Ставніцер 23 липня заявив, що необхідно змінити підрядника, який займається підйомом танкера, оскільки той некваліфікований і припустився багатьох помилок у своїй роботі.

Уранці 24 липня біля узбережжя Одеси виявили паливну пляму площею майже 7,5 тис. м&³2;, яка витекла з Delfi.

25 липня судно знову не вдалося зняти з мілини.