У Дніпрі згорів військовий автомобіль, у підготовці серії підпалів укотре підозрюють підлітка – СБУ

16-річному жителю Дніпра загрожує до восьми років ув'язнення
Фото: Служба безпеки України / Telegram

У Дніпрі співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією затримали 16-річного місцевого жителя. Його підозрюють у підготовці підпалів службових автомобілів сил оборони України, які використовують для виконання бойових завдань на передовій. Про це 9 серпня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

За даними української спецслужби, за замовленням підпалів стоїть країна-агресор РФ: окупанти планували використати медіафайли з наслідками диверсій для підготовки інформаційно-психологічних спецоперацій про нібито наявність антиукраїнського підпілля у прифронтовому місті.

"Для вчинення серії підпалів військових автомобілів російська розвідка залучила 16-річного мешканця обласного центру. У поле зору агресора юнак потрапив, коли шукав "легких грошей" у Telegram-каналах", – ідеться в повідомленні.

Надівши балаклаву, фігурант уночі, ймовірно, провів дорозвідку поблизу місць паркування автомобілів українських захисників, фото із трьома потенційними цілями він міг надіслати на "погодження" російським кураторам, пише СБУ.

Підліток підпалив один із транспортних засобів, підозрюють правоохоронці. Для "звітності" він встиг надіслати ймовірним кураторам відео охопленого вогнем автомобіля.

"Правоохоронці задокументували підривну діяльність фігуранта й затримали його "по гарячих слідах". Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено мобільний телефон і одяг із доказами злочинної діяльності", – зазначили силовики.

Слідчі повідомили фігуранта про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та іншим військовим формуванням (ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України).

Підлітку обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Йому може загрожувати до восьми років ув'язнення.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, Дніпрі, Рівному, Львові, Одесі й приблизно 40 – у Харківській області.