У Полтавській області відсторонили поліцейських, які не розслідували сексуального насильства над підлітком

У поліції підтвердили, що ведуть досудове розслідування
Фото: pl.npu.gov.ua

У Полтавській області від службових обов'язків відсторонили чотирьох поліцейських у межах службового розслідування, яке ініціювали після того, як не було відкрито кримінального провадження щодо сексуального насильства над підлітком. Про це 1 вересня проінформував у Telegram Офіс генерального прокурора (ОГП) України.

"За даними слідства, улітку 2024 року на одному із пляжів Котелевської територіальної громади троє осіб, серед яких неповнолітні, вчинили сексуальні дії стосовно малолітнього хлопчика. [...] Прокуратура ініціювала проведення службового розслідування щодо дій працівників поліції, які не внесли до ЄРДР відомості про вчинення злочину після звернення батьків потерпілого. Наразі чотири особи відсторонені від виконання службових обов'язків", – ідеться в повідомленні.

В ОГП зазначили, що зараз триває досудове розслідування за фактом насильницьких дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло, вчинених щодо особи, яка не досягла 14 років (ч. 4 ст. 153 Кримінального кодексу України).

Напередодні український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомляв у Telegram деякі подробиці історії в Котелевській громаді.

"Жахлива ситуація на Полтавщині: за побиття й сексуальне насильство над неповнолітнім батьки кривдників обійшлися штрафом у 850 грн. Із соцмереж мені стало відомо, що в селі Котельва троє юнаків знущалися із 12-річного хлопця. Його побили та вчинили сексуальне насильство", – написав він.

Омбудсмен зазначив, що інцидент стався ще в середині червня, однак правоохоронні органи про цей факт дізналися лише 5 серпня й не розпочали досудового розслідування, а склали адміністративні протоколи на батьків двох хлопців.

"Третього хлопця на той час навіть не намагалися встановити. Із яких це пір факти сексуального насильства над дітьми не розслідуються правоохоронними органами в межах кримінального провадження?" – заявив Лубінець.

Він наголосив, що кримінальне провадження відкрили вже після того, як подія набула суспільного розголосу.

Поліція Полтавської області повідомила про історію в Котелевській громаді 31 серпня.

"Про знущання над дитиною поліції повідомили мешканці Котелевської громади Полтавського району. Також у місцевих пабліках виявлено оприлюднене відео зі сценою насильства, на якому група осіб, серед яких неповнолітні, вчиняє протиправні дії стосовно малолітнього хлопця. Поліція встановила місце вчинення правопорушення та осіб, причетних до нього. Наразі тривають слідчі дії та вирішується питання щодо притягнення до юридичної відповідальності причетних до злочину", – написали правоохоронці.

Вони підтвердили, що відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 153 Кримінального кодексу України, санкція цієї статті передбачає до 10 років позбавлення волі.