У ТЦК підтвердили, що затриманий у Яремчі водій автобуса пройшов ВЛК. Його вже скерували у військо

Водій добровільно пройшов ВЛК, зазначили у ТЦК
Фото: depositphotos.com

Івано-Франківський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) прокоментував 31 серпня у Facebook озвучену ЗМІ історію про те, як 30 серпня в Яремчі правоохоронці і працівники ТЦК та СП затримали водія туристичного автобуса з Полтавської області.

За словами однієї з туристок, автобус зупинився неподалік заправки, і поки люди відійшли у справах, водія з документами, ключами від автобуса і грошима на пальне посадили в автомобіль і забрали на військово-лікарську комісію (ВЛК) в Івано-Франківськ, а його 14-річний син залишився.

Зі свого боку Івано-Франківський ТЦК наголосив, що "водій туристичного автобуса з Полтави порушив правила військового обліку, не має права на відстрочку і не заброньований".

"Під час проведення мобілізаційних заходів [...] було виявлено громадянина України призовного віку. У ході спілкування з ним з'ясувалося, що він порушив військовий облік і не має права на відстрочку або бронювання. З огляду на це, громадянину запропонували пройти військово-лікарську комісію, на що він добровільно погодився", – стверджують військові.

Вони повідомили, що за результатами ВЛК чоловіка визнали придатним до військової служби і скерували для проходження базової військової підготовки в один із навчальних центрів.

"Додатково повідомляємо, що туристичний автобус продовжив рух до місця призначення, оскільки резервний водій, який знаходився на даному рейсі, отримав ключі й кошти на паливо, продовживши рух, доставивши пасажирів у визначене місце", – ідеться в пості.

У ТЦК наголосили, що перевізники на туристичних маршрутах "повинні дотримуватися правил військового обліку й направляти заброньованих водіїв, які мають право на відстрочку, і не наражати їх на небезпеку й дотримуватися правил військового обліку та чинного законодавства".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 23 липня 2024 року Рада удванадцяте продовжила воєнний стан і мобілізацію в Україні – до 9 листопада.