ВАКС дозволив заочне розслідування справи ексголови "ПриватБанку" Дубілета

Рішення ВАКС оскарженню не підлягає, стверджують у САП
Фото: hcac.court.gov.ua
28 жовтня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України дозволив заочне досудове розслідування стосовно колишнього голови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета. Про це проінформувала у Facebook Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"Слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ (Національного антикорупційного бюро. – "ГОРДОН"), погоджене прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо колишнього голови правління ПАТ КБ "ПриватБанк", – ідеться в повідомленні

У САП наголосили, що рішення ВАКС оскарженню не підлягає.

"У ході слідства встановлено, що у грудні 2016 року, за день до визнання "ПриватБанку" неплатоспроможним, голова правління спільно з іншими особами на підставі неправдивих документів виплатив коштом банку понад 136,89 млн грн на користь страхової компанії, пов'язаної із "ПриватБанком". Окрім цього, вказана особа підозрюється в розтраті грошових коштів банку в переддень його націоналізації в особливо великому розмірі", – нагадали в САП.

У відомстві пояснили, що рішення суду щодо заочного розслідування дасть змогу завершити справу.

Контекст:

Дубілет наразі за межами України.

За даними слідства, 2016 року Дубілет, ексзаступниця голови правління "ПриватБанку" Людмила Шмальченко та екскерівник департаменту міжбанківських операцій Надія Конопкіна організували схему виведення з банку $314,9 млн (8,2 млрд грн за тодішнім курсом Національного банку України).

23 лютого 2021 року детективи НАБУ повідомили трьох колишніх топменеджерів "ПриватБанку" про підозру в розтраті понад 136,9 млн грн. За даними ЗМІ, ідеться про колишнього першого заступника голови правління банку Володимира Яценка, Олександра Дубілета та екскерівницю одного з підрозділів фінустанови Олену Бичихіну.

15 березня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозри щодо епізоду про розтрату 8,2 млрд грн.

Ексголову "ПриватБанку" оголосили в розшук в Україні, згодом було звернення із проханням про міжнародний розшук до Інтерполу.

Дубілет стверджував, що не ховається від слідства. Він повідомляв, що живе в Ізраїлі і не може виїхати до України.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – націоналізували 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувала його на 155 млрд грн. Раніше банк належав бізнесменам Ігореві Коломойському та Геннадієві Боголюбову.