Закупівля ноутбуків для вчителів. У СБУ розповіли деталі протиправної схеми

Ноутбуками уряд планує забезпечити 60 тис. учителів
Фото: depositphotos.com

Служба безпеки України встановила осіб, які провели перемовини з учасниками IT-ринку, залученими до закупівлі ноутбуків для педагогів, і домовилися про збільшення вартості гаджетів на понад 30%. Про це 13 вересня під час брифінгу повідомив тимчасовий виконувач обов'язків начальника управління департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Саме ці 30% мали піти на відкати, по суті – бути вкраденими. Хочу підкреслити, що 30% від мільярда зазначеної субвенції – це 300 млн грн. Це гроші, на які можна було купити тисячі ноутбуків і забезпечити наших учителів необхідною технікою", – сказав Вітюк.

За його словами, учасники ринку збиралися поділити усі регіони України.

"Їм було заздалегідь відомо, у якому регіоні хто має виграти, тобто було легко домовитися і легко утримувати це завищення ціни. На жаль, бізнес в Україні звик до відкатів, тому дехто з підприємців, погодився на таку схему", – зазначив представник СБУ.

Організатори схеми заявляли, що вони уповноважені Міністерством цифрової трансформації. Вітюк повідомив, що СБУ провела наради з Міністерством освіти, Мінцифри і представниками майже 30 IT-компаній.

"Там ми розвіяли міф про те, що зазначена схема може кришуватися Міністерством цифрової трансформації, і закликали учасників відмовитися від сумнівних і протиправних дій. Ми попередили, що всі будуть відповідати за законом, а відповідальність, передбачена законом, – від семи до 12 років позбавлення волі за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу", – розповів Вітюк.

Він додав, що всі договори про закупівлю комп'ютерів переглянуть, процес закупівлі ноутбуків буде під особливим контролем міністрів цифрової трансформації та освіти.

Контекст:

Міністерство цифрової трансформації, СБУ та Міністерство освіти запідозрили корупційну змову в тендерах на закупівлю ноутбуків для вчителів. Про це глава Мінцифри, віцепрем'єр Михайло Федоров повідомив 11 вересня.

Ноутбуками уряд планує забезпечити 60 тис. учителів. Вартість кожного ноутбука оцінювали попередньо у 20 тис. грн, загальна сума закупівлі – майже 1 млрд грн.