Житель Балаклії виграв позов проти Міноборони за збитки від вибухів на складах

Суд постановив виплатити Усатенку (крайній праворуч) 252 тис. грн
Фото: Роман Лихачов / Facebook

Під час вибухів на складах боєприпасів у Балаклії в Андрія Усатенка згоріли автомобіль і гараж, пошкоджено квартиру.

Київський районний суд Харкова частково задовольнив позов жителя Балаклії Андрія Усатенка, у якому він вимагав стягнути з Міністерства оборони України збитки, завдані вибухами боєприпасів у березні 2017 року на території військового арсеналу. Про це повідомляє "МедіаПорт".

Під час вибухів у жителя Балаклії згоріли автомобіль і гараж, пошкоджено квартиру.

Постраждалий підрахував, що через Міноборони та військову частину його сім'ї завдано 318 тис. грн матеріальної шкоди та 300 тис. грн – моральної. Ще 100 тис. грн він хотів витребувати зі Служби безпеки України.

Суд постановив, що міністерство має виплатити Усатенку 242 тис. грн матеріальної шкоди та 10 тис. грн – моральної.

За словами представника Міноборони Миколи Москова, відомство буде подавати апеляційну скаргу.

"Це рішення незаконне. Суд притягнув до процесу як відповідача військову частину, але чомусь кошти стягнув із Міноборони України. Я ще раз підкреслюю: Міноборони – це окрема юридична особа. Боєприпаси, які, можливо, стали причиною завдання шкоди позивачу, зберігали і тримали саме у військовій частині, тому відповідачем має бути військова частина", – пояснив він журналістам.

Усатенко також думає про те, щоб оскаржити суму моральних збитків.

У Балаклії приблизно о 3.00 23 березня почалися вибухи на арсеналі боєприпасів. Рятувальні служби провели евакуацію місцевих жителів. Унаслідок вибухів загинуло дві жінки. У другій половині дня 24 березня пожежу на складі повністю загасили.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос припустив, що пожежа могла статися внаслідок диверсії. За його словами, перед вибухами на складі в Балаклії було чути гул апарата, схожого на безпілотник.

4 травня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що основною версією причини вибухів на складах боєприпасів у Балаклії є теракт.