Порошенко заявив, що незадоволений роботою управління Генпрокуратури, яке розслідує злочини на Євромайдані

Порошенко: Ці злочини не мають терміну давності
Фото: president.gov.ua

Керівник управління спецрозслідувань ГПУ, яке займається розслідуванням злочинів на Євромайдані, Сергій Горбатюк ефективно співпрацював із громадськими активістами та сім'ями Небесної сотні, але потрібен результат, заявив президент України Петро Порошенко.

Відповідальність за розслідування злочинів на Євромайдані несе управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ), яке очолює Сергій Горбатюк. Про це 15 квітня в ефірі телеканала ICTV заявив президент України Петро Порошенко.

"Я незадоволений роботою департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який сконцентрував у собі всі справи і несе персональну відповідальність за якість розслідування. Мені здається, що прізвище цього прокурора Горбатюк. Він дуже ефективно співпрацював із родинами Небесної сотні, із громадськими активістами, але мені потрібен результат. Щоб ті, хто переслідував, опинилися у в'язниці", – сказав він.

За словами глави держави, необхідно "точно притягти до відповідальності тих, хто причетний до вбивств героїв Небесної сотні, хто причетний до дуже жорсткого і брутального побиття в Маріїнському парку, на Грушевського і до інших подій".

"Я стверджую, що ці злочини не мають терміну давності, і ми маємо все зробити для того, щоб справедливість була відновлена, а зло покарано", – наголосив Порошенко.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. Під час протестів мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). Ескалація конфлікту сталася після того, як 16 січня 2014 року було ухвалено закони, які називають "диктаторськими". 19 січня між протестувальниками з Майдану та міліцією розпочалися сутичкиЗакінчився Євромайдан наприкінці лютого 2014 року втечею президента України Віктора Януковича в Росію.

За даними ГПУ, у січні – лютому 2014 року в Києві загинуло 78 мітингувальників, понад 200 осіб дістало вогнепальні поранення, ще приблизно 1000 протестувальників – інші тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. 

У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його екс-заступників Віктора Ратушняка та Петра Федчука, екс-голову СБУ Олександра Якименка та його колишнього заступника Володимира Тоцького.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується у РФ й анексованому нею Криму.

Наприкінці 2018 року Горбатюк повідомив, що підозрюваними у справах Майдану є 438 осіб  це і правоохоронці, і тітушки, й активісти. "Із 52 засуджених реальний термін позбавлення волі отримало дев'ять тітушок",  розповів він.