Томбінський про Майдан: Не очікував такого від українців

Томбінський: Європа може багато чого навчитися від рішучості українців відстоювати свої громадянські права, навіть ціною життя
Фото: European Union in Ukraine / Facebook

Після Революції гідності в Україні настав час, коли держава має переконати громадян, що вона може запропонувати їм перспективу для нормального, мирного та успішного життя, сказав посол ЄС у Ватикані, колишній глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.

21 листопада посол ЄС у Ватикані, колишній глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський розповів у колонці "BBC News Україна", що Революція гідності застала його зненацька.

"Під час переговорів із політичними лідерами як від влади, так і від опозиції, я не отримував жодних сигналів про можливість Майдану. Тисячі й тисячі українців вийшли на вулиці в Керчі у Криму, Донецьку, Харкові, Києві, Львові та багатьох інших містах, демонструючи своє зріле усвідомлення того, що вони – громадяни", – зазначив він.

Томбінський підкреслив, що Майдан змусив його змінити думку про українців.

"Вони були настільки добре організованими, дисциплінованими, цілеспрямованими, зрілими, стійкими та непохитними, що я цього від них ніколи не очікував. Я бував на Майдані і розмовляв із людьми, я бачив їхні очі, відчував їхні емоції. І ці кілька тижнів розповіли мені про країну більше, ніж багато попередніх місяців", – сказав екс-посол ЄС в Україні. 

Він уважає, що Майдан "став кращим інструментом вираження людської волі, ніж політичні партії чи парламент".

"Зарозумілість влади, яка вірила в інструмент "політичних технологій" та в застосування принципу divide et impera ("розділяй та володарюй"), призвела до Майдану, до розчарування та гніву людей, які втратили будь-яку надію вплинути на політику країни звичайними методами. Громадяни стали гаслом Майдану, а громадянин – суб'єктом політичного життя. Майдан став наріжним каменем для нової України, шляху назад немає", – додав Томбінський.

Він сказав, що Майдан зробив Київ справжньою столицею України, "яка більше не є платформою, що збалансовує вплив на різні регіони країни".

"Потрібна справжня трансформація всіх форм суспільної організації, починаючи від духовного виміру і завершуючи всіма формами економічного життя, аби відновити віру громадян у спільне майбутнє. Майдан, як і захист країни від агресії, належить простим людям, а не державним структурам чи силам. Настав час, коли держава повинна переконати громадян, що вона може запропонувати їм перспективу для нормального, мирного та процвітаючого життя. Європа ж може багато чого навчитися від рішучості українців відстоювати свої громадянські права, навіть ціною життя", – резюмував він.

21 листопада 2013 року в Києві через відмову уряду підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом розпочався мітинг на Майдані, який переріс у масові протести по всій країні. Протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки).

За словами президента України Петра Порошенка, унаслідок трагічних подій 18–20 лютого 2014 року загинуло 107 осіб.

Закінчився Євромайдан наприкінці лютого 2014 року втечею тодішнього президента України Віктора Януковича в Росію.

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Його було засновано у 2014 році на честь початку двох революцій – Помаранчевої революції (2004 рік) і Революції гідності (20132014 роки).