Управління спецрозслідувань ГПУ оголосило підозру командиру полку "Беркут" та ще двом силовикам за події 2013 року

Силовиків обвинувачують у застосуванні сили до учасників акції протесту та безпідставному затриманні 40 осіб
Фото: ЕРА

Командир київського полку "Беркут", його заступник та начальник відділу охорони громадської безпеки одного з райуправлінь перевищили службові повноваження під час розгону акції протесту проти забудови Гостиного двору, повідомили в управлінні спецрозслідувань ГПУ.

Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України зібрало докази і притягло до кримінальної відповідальності командира столичного підрозділу міліції спеціального призначення "Беркут" при МВС України, його заступника, а також начальника відділу охорони громадської безпеки одного з райуправлінь столичної міліції за перевищення влади, яке супроводжувало насильство під час розгону акції протесту біля Гостиного двору в Києві. Про це 13 липня повідомила пресслужба управління спецрозслідувань ГПУ у Facebook.

"Установлено, що вказані правоохоронці спільно з підлеглими співробітниками, перевищуючи владу та свої службові повноваження, 18 лютого 2013 року під час проведення громадянами мирної акції протесту щодо припинення забудови пам'ятки архітектури Гостиного двору в місті Києві та недопущення перебудови її на торговельно-розважальний комплекс незаконно застосували силу до учасників акції протесту та інших перехожих громадян, безпідставно затримали 40 осіб, у тому числі двох народних депутатів України, 11 громадянам заподіяли тілесні ушкодження", – заявили в управлінні спецрозслідувань.

Командира полку міліції "Беркут", його заступника та начальника відділу охорони повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 2 ст. 365 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 346 (погроза або насильство щодо держдіяча), ч. 1 ст. 351 (перешкоджання діяльності народного депутата України), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, ходів і демонстрацій) Кримінального кодексу України.

Підозрювані переховуються від слідства, тому їх оголосили в розшук. Внесено клопотання слідчому судді про застосування до підозрюваних запобіжного заходу і надання дозволу на їх затримання.

Гостиний двір – торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, збудований у 1809 році. У 2011 році будівлю Гостиного двору прибрали зі списку пам'яток архітектури.

У вересні 2012 року Київрада передала ПАТ "Укрреставрація" земельну ділянку площею 1,02 га на Контрактовій площі, 4 в оренду на п'ять років. Компанія мала перетворити Гостиний двір на торговельно-офісний центр. Проти реконструкції будівлі кілька років протестували активісти. У липні 2014 року Київрада розірвала угоду з ПАТ "Укрреставрація" про оренду землі.

У грудні 2014 року Київська міська рада звернулася до Кабінету Міністрів із проханням повернути Гостиний двір у комунальну власність. Як зазначили депутати, будівля – в аварійному стані і потребує консервації.

28 лютого 2018 року Київський апеляційний господарський суд зобов'язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостиного двору. Орендар заявив, що буде далі судитися за неї.