Затриманий за підозрою в убивстві учасника Майдану снайпер спочатку проходив свідком у справі – Горбатюк

Підозрюваний стверджував, що "не здійснював злочинних дій", сказав Горбатюк
Фото: gp.gov.ua

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чоловіку, якого підозрюють у вбивстві одного з учасників Майдану в лютому 2014 року, повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

Підозрюваний у вбивстві учасника Майдану снайпер, про затримання якого стало відомо 15 листопада, спочатку проходив свідком у справі. Про це 16 листопада "Громадському" повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк.

Він зазначив, що спочатку чоловіка допитували як свідка у справі. Підозрюваний стверджував, що "не здійснював злочинних дій". На момент допиту слідчі не мали даних, які це заперечували.

"Із часом ці докази отримали", – заявив Горбатюк.

Він підкреслив, що наразі є обґрунтовані докази для складання обвинувального акта (поки ймовірний снайпер проходить у справі як підозрюваний).

На час Майдану підозрюваний був бійцем спецпідрозділу внутрішніх військ, потім працював у Нацгвардії, а на момент арешту та вручення підозри (30 жовтня 2018 року) працював на приватному підприємстві.

Чоловіка підозрюють у вбивстві однієї людини 20 лютого 2014 року. Йому інкримінують перевищення службових повноважень та вбивство за обтяжуючих обставин. Йому вже обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права застави.

Джерело агентства "Інтерфакс-Україна", наближене до розслідування, повідомило 15 листопада, що підозрюваний був снайпером спецпідрозділу "Омега".

У коментарі виданню "ГОРДОН" адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич повідомив, що інформацію про затримання снайпера не повинні були оприлюднювати. Він додав, що далеко не всі снайпери на Майдані були співробітниками "Беркуту".

Джерело "Українських новин" у правоохоронних органах повідомило, що затриманого підозрюють у вбивстві активіста Євромайдану, театрального режисера Олександра Храпаченка.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. Протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За словами президента України Петра Порошенка, унаслідок трагічних подій 18–20 лютого 2014 року загинуло 107 осіб. У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – екс-президента України Віктора Януковича, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його екс-заступників Віктора Ратушняка та Петра Федчука, екс-голову Служби безпеки України Олександра Якименка, його колишнього заступника Володимира Тоцького.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується в Російській Федерації й анексованому нею Криму. У справах, які веде управління спецрозслідувань ГПУ, оголошено в розшук 91 людину.