У суді у справі екс-беркутівців показали раніше невідомі кадри розстрілу на Інститутській. Відео

На Інститутській загинуло 48 протестувальників
Фото: EPA
З'явився новий відеозапис подій на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року, повідомив "Громадському" прокурор департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Роман Псюк. "Відео надали представники потерпілих", – сказав Псюк. На продемонстрованих у Святошинському суді Києва кадрах, які, ймовірно, знімалися з готелю "Україна", видно, що вогонь особи в чорній формі ведуть з-поза вантажівок, які стоять перед бетонними барикадами. Можна розгледіти спалахи і порохові гази з-поза барикади, а також протестувальників, які падають від поранень. Суд долучив запис до справи про загибель учасників протестів на Майдані.

Автори запису невідомі. За словами представників потерпілих, відео надійшло на пошту одному із них.

На думку Псюка, ці кадри свідчать, що наступу з боку протестуючих не було, їхньою метою було підпалити шини і створити димову завісу.

Зі свого боку, адвокат екс-бійців підрозділу "Беркут" Олександр Горошинський уважає, що відео не надає нової інформації.

"Треба дочекатися експертизи з балістики", – сказав він.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які призвели до зміни влади. У цей час мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). Екс-генпрокурор Віталій Ярема заявляв, що з 18-го до 20 лютого 2014 року було вбито 77 протестувальників, близько 700 осіб отримали поранення.

Про підозру у причетності до розстрілів 20 лютого 2014 року в Києві повідомлені 26 беркутівців, із них п'ятеро заарештовано, триває судовий процес. Не менше 20 співробітників "Беркута" втекли. У травні 2016 року в ГПУ заявили, що Євромайдан розстрілювали 23 бійця "Беркута" і троє їхніх командирів.

17 січня Святошинський райсуд продовжив на два місяці арешт п'ятьом колишнім бійцям "Беркута", яких звинувачують у розстрілі 48 активістів на Інститутській.