Росія має намір передати Нідерландам "нову інформацію" у справі про катастрофу MH17 на Донбасі

Boeing 777 зазнав катастрофи 17 липня в Донецькій області
Фото: ЕРА

У Слідчому комітеті РФ зауважили, що виявлені міністерством оборони РФ "нові дані про збитий малайзійський Boeing є приводом переглянути проміжні висновки слідства у справі про катастрофу літака, під час якого на адресу Росії було висунуто обвинувачення.

У Слідчому комітеті РФ заявили про намір надіслати в Нідерланди "нову інформацію" у справі про катастрофу Boeing 777 у небі над Донбасом, яку надало міністерство оборони Росії. Про це повідомляють на сайті Слідчого комітету Росії.

Сьогодні в міноборони РФ заявили, що встановили бортовий номер ракети, яка збила у 2014 році над Донбасом Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Ракету із серійним номером 9д1318869032 було виготовлено в Підмосков'ї на Долгопрудненському науково-виробничому підприємстві, а потім нібито надіслано в частину 20152 Прикарпатського військового округу Української РСР і відтоді її не повертали на територію Росії.

У Слідкомі зазначили, що надані Росією дані є приводом переглянути проміжні висновки слідства у справі про катастрофу рейсу MH17, під час якого на адресу Росії було висунуто обвинувачення.

"Переконані, що надані Російською Федерацією дані є вагомим приводом переглянути проміжні висновки кримінального слідства у справі щодо цієї трагедії, під час якої на адресу Росії було висунуто безпідставні обвинувачення. Сподіваємося, що нові відомості дадуть змогу країнам, представленим у спільній слідчій групі, установити справжніх винуватців трагедії", – ідеться в повідомленні.

Boeing 777 зазнав катастрофи 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

26 вересня 2016 року Об'єднана слідча група (JIT) повідомила, що рейс MH17 було збито з російського комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака комплекс повернули у РФ. 24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Слідчі відновили маршрут, яким було перевезено установку.

Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в загибелі пасажирів рейсу MH17.

Президент РФ Володимир Путін говорив, що російська сторона визнає висновки JIT про авіакатастрофу МН17 тільки в разі своєї участі в розслідуванні. Він заперечував, що російська ракета могла збити Boeing.