Процес у справі MH17. Суддя виділив по 15 хвилин для виступів родичам загиблих і оголосив перерву на місяць

Суддя Стейнгейс головує на процесі у справі MH17
Фото: EPA

Сьогодні адвокати родичів жертв катастрофи малайзійського літака клопотали про надання потерпілим права виступити в суді, який триває в Нідерландах. Головний суддя Гендрік Стейнгейс погодився з цим, запропонувавши обмежитися 10 виступами на день під час слухань по суті.

Суддя Гендрік Стейнгейс, який головує на процесі у справі про катастрофу на Донбасі пасажирського літака авіакомпанії Malaysia Airlines, погодився із клопотаннями адвокатів потерпілих про надання родичам жертв катастрофи можливості виступити в суді. Про це повідомляє проєкт "Ґрати".

Пропонують обмежити час виступу в суді 15 хвилинами на кожного з тих, хто записався. Стейнгейс просить інформувати суд заздалегідь, якщо комусь із потерпілих знадобиться більше часу.

Голова погодився із запропонованим планом обмежитися 10 виступами родичів жертв MH17 на день під час слухань по суті – безпосередньо в суді, за допомогою відеозв'язку або заздалегідь записаних на відео виступів.

Суддя пообіцяв детальніше вивчити питання юрисдикції та застосування в поточному кримінальному процесі як нідерландського, так і українського цивільного права в питаннях виплати компенсацій.

На цьому суд оголосив перерву у слуханнях до 28 вересня, хоча спочатку планували, що нинішня сесія триватиме до 4 вересня.

У судовому процесі у справі про катастрофу рейсу МН17 збираються виступити 76 родичів загиблих, заявив сьогодні адвокат родичів жертв катастрофи Петер Лангстрат. За його словами, уже 316 осіб заявили, що мають намір подати позови про виплату компенсації.

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади і Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 збили з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області. У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розглядати справу про катастрофу малайзійського літака. Обвинувачених у справі четверо: "міністр оборони" угруповання "ДНР", громадянин РФ Ігор Гіркін (Стрєлков), глава "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубінський (Хмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Кріт). Справу розглядає суд Гааги, оскільки більшість загиблих була громадянами Нідерландів.