16 років тюрми з конфіскацією майна. Суд визнав харків'янку винною в роботі на ФСБ і коригуванні атак РФ

Жертвами обстрілів 23 січня стали 10 харків'ян, десятки постраждали
Фото: Ігор Терехов / Telegram

16 років тюрми дістала 35-річна харків'янка, яка, згідно з матеріалами СБУ, наводила російські ракети С-300 та Х-22 на Харків. Про це спецслужба повідомила 21 серпня.

Жінка коригувала повітряні атаки РФ – після прильотів фіксувала координати й наслідки влучання і за допомогою месенджера передавала їх ФСБ Росії через "зв’язкового", який перебував у Бєлгородській області РФ, йдеться у повідомленні. Агресор використовував ці розвіддані для підготовки нових та коригування повторних обстрілів Харкова.

Крім цього, вона збирала інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, які обороняють обласний центр, зазначає СБУ.

За даними слідства, вона передала окупантам інформацію про наслідки ворожих ударів по Харкову 23 січня цього року. Тоді окупанти обстріляли місто ракетами С-300 та Х-22. 

"Співробітники СБУ затримали російську агентку на гарячому, коли вона проводила дорозвідку поблизу багатоквартирного будинку, в який поцілили окупанти", – підкреслюють у спецслужбі.  

Жінку раніше притягували до кримінальної відповідальності за крадіжку й незаконне зберігання наркотиків. У січні 2024 року, за даними СБУ, її дистанційно завербувала ФСБ. Для цього російська спецслужба залучила знайомого жінки, який проживає на території РФ.

Суд визнав харків'янку винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Оскільки вона не відбула раніше встановлених строків покарання за вчинені злочини, зараз їй призначено 16 років тюрми з конфіскацією майна, зазначили в СБУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ 23 січня здійснила чергову масштабну ракетну атаку на Україну. За даними Повітряних сил ЗСУ, окупанти випустили крилаті й балістичні ракети.

По Харкову окупанти завдавали ударів кілька разів. Зокрема, уранці влучили у два багатоповерхові будинки, пошкодили пожежну частину й іншу цивільну інфраструктуру, станом на вечір 23 січня було відомо про вісьмох загиблих і 60 поранених. 24 січня виявили тіла ще двох загиблих, загалом жертвами обстрілу стали 10 харків'ян. Увечері 23 січня окупанти завдали ще одного ракетного удару по центру Харкова, унаслідок якого постраждало дев'ятеро людей.