Аналітики заявили про наступ РФ у Курській області. У РНБО кажуть, що задум росіян удалося зірвати

За словами Сирського, Росія перекинула приблизно 50 тис. військових у Курську область. Коваленко розповів, що у РФ "значні втрати в техніці"
Фото: EPA (архів)

Війська країни-агресора РФ 10 жовтня спробували провести наступ у Курській області. Про це в Telegram повідомили російські так звані воєнкори, зокрема неофіційний канал угруповання російських збройних сил "Север".

Там зазначили, що російським військам у районі населеного пункту Любимівка нібито вдалося прорвати оборону ЗСУ й "зайняти п'ять населених пунктів і оточити не менше ніж два батальйони противника, перерізавши дві важливі дороги постачання й евакуації".

Аналітичний проєкт DeepState назвав 10 жовтня "вкрай жахливим днем" через ситуацію в районі Новоіванівки. За їхніми даними, ворог протиснув лівий фланг українських військових, вступати в бій довелося артилеристам і дронарям. Протягом дня російська армія намагалася закріпитися також у районі Зеленого Шляху, а тактичну ситуацію для суміжних підрозділів північніше аналітики назвали "вкрай ненадійною".

Російський пропагандистський провоєнний Telegram-канал "Два майора" написав, що українські сили підтягують резерви для майбутніх наступальних дій. Попри нібито покинуті позиції і "втрату контролю над чотирма населеними пунктами", ЗСУ не покидають Курської області.

Аналітики DeepState назвали курське угруповання українських військ "великим "вінегретом" із відповідною взаємодією".

"Вайб сьогоднішнього дня: як би прикро це не звучало – ураження танка сил оборони FPV-дроном сил оборони. Підсумовуючи: ми на порозі чергової халепи через повторення помилок. Дуже сподіваємося, що оточень удасться уникнути. Курська операція – це дійсно великий стратегічний успіх сил оборони, але будь-яку перемогу треба утримувати, а не сподіватися, що ворог буде й надалі дебілом", – пишуть аналітики.

Офіційно ЗСУ не коментували ситуації в Курській області, лише в ніч на 11 жовтня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у документальному фільмі "Суспільного" зазначив, що Росія перекинула приблизно 50 тис. військових у Курську область, зокрема із Запорізької, Херсонської областей, а також краматорського напрямку Донецької області.

"Це, звісно, полегшило нам умови для ведення оборонної операції", – сказав Сирський.

Військовий експерт і експрацівник Служби безпеки України Іван Ступак у коментарі "Фокусу" розповів, що російська армія з півночі та сходу витісняє ЗСУ з території РФ, активно тисне накатами на населені пункти, щоб змусити українців відступити до району Суджі Курської області. За його словами, зараз українські військові контролюють лише 750 км&³2;, а опосередковано – ще 200 км&³2;. Тоді як 27 серпня в Генштабі ЗСУ повідомляли про контроль над 1294 км&³2; території цього напрямку.

Публічно 11 жовтня в Telegram відреагував на повідомлення росіян про їхній наступ у Курській області лише керівник Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони України Андрій Коваленко. За його словами, операція росіян не була успішною.

"У Курській області вдалося наразі зірвати задум росіян. Без деталей, але в армії РФ значні втрати в техніці", – написав Коваленко.

У коментарі "Фокусу" він зазначив, що в Курській області відбувається фаза маневрених мобільних боїв, 10 вересня росіяни перейшли в так званий контрнаступ по лінії Снагість – Любимівка.

DeepState 11 жовтня зазначив, що ніч була напруженою, а ситуація, хоч і складна, але контрольована для українських сил.

"Сили оборони України дійсно проводять стабілізаційні дії, але відновити контроль над усім утраченим ще не вдалося. Ворог під час штурмових дій поніс чималі втрати, відповідно, закріплятися далі їм буде важко. Найгірше зараз, мабуть, у Любимівці, але треба почекати, чим закінчиться новий раунд маневреної війни", – ідеться в повідомленні аналітиків.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це.

Зеленський заявляв, що створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із головних завдань сил оборони. Також серед цілей операції, які озвучило українське військово-політичне керівництво, – поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливішою є окупація України, ніж захист населення в самій Росії, відволікання сил ворога на покровському й курахівському напрямках на сході України.