Авіація буде захищати українську енергетичну інфраструктуру – Зеленський

Зеленський повідомив, що українська авіація буде захищати енергетику
Фото: president.gov.ua (архів)

Президент України Володимир Зеленський 15 жовтня провів засідання ставки верховного головнокомандувача, присвячене енергетиці. Про це він повідомив у Telegram.

За його словами, на засіданні обговорювали комплексну підготовку України до зими.

"Доповіді всіх, хто задіяний у процесі: "Нафтогазу", "Укренерго", міністерств енергетики, внутрішніх справ, розвитку громад і територій, Повітряних сил, обласних військових адміністрацій. Усі рівні захисту енергетичної інфраструктури: інженерний, засобами РЕБ і силами ППО. Активну участь братиме наша авіація", – написав Зеленський. 

Окрім того, за його словами, на засіданні ставки вирішили посилити українську ППО в прикордонних і прифронтових регіонах. 

"Міністерство внутрішніх справ представило план заходів реагування на обстріли та оперативного відновлення пошкоджень. Триває робота зі створення розосередженої мережі когенераційних установок", – додав Зеленський. 

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України, вони призвели до вимкнень електроенергії. 4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. Увесь цей обсяг утрачених потужностей до початку опалювального сезону відновити не вдасться, і "легкої прогулянки" взимку не буде, заявляли в "Укренерго". 

6 вересня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна має шанс пройти зиму без вимкнень електрики, якщо Росія не завдасть ударів, які критично вплинуть на енергосистему. 24 вересня президент України повідомив, що Росія має намір атакувати три українські АЕС.

У РНБО вважають, що з початком опалювального сезону РФ може знову завдати масованих ударів по енергетиці