Буданов прокоментував удари по російських РЛС, які входять до системи оповіщення про ядерний удар

Буданов вважає невиправданими побоювання, що удари по РЛС на території Росії можуть призвести до ескалації
Фото: gur.gov.ua

Удари по станціях радіолокації далекого виявлення на території Росії не призведуть до ескалації. Таку думку начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов висловив 12 червня в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"[Ескалація] – це міф, у який усі вірять. Атакували РЛС, що сталося? Нічого не сталося", – відповів Буданов на прохання оцінити ризики реакції РФ у відповідь після ударів по загоризонтних РЛС у Мордовії, Краснодарському краї й Орську, які входять у російську систему оповіщення про ядерний удар.

Він зауважив, що ці загоризонтні РЛС виявляють "будь-яку балістику", не розрізняючи, це ракета з ядерною боєголовкою чи ні.

"Та РЛС [у Краснодарському краї], про яку ви запитуєте, була направлена на південь України, Одеську область, тимчасово окупований Крим. Тому тимчасове виведення її з ладу – абсолютно правильна річ, хто б це не зробив... На пів року вона точно виведена з ладу. Це полегшить роботу [силам оборони]", – заявив він.

Ударом по РЛС у Мордовії Україна могла перетнути "червоні лінії" нелегітимного президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна для застосування ядерної зброї, вважав у квітні журнал Newsweek. Водночас Буданов вважає, що "червоні лінії" Путіна – теж міф і їх не існує.

Контекст:

"Українська правда" 27 травня з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони України писала, що РЛС атакували дрони ГУР, встановивши рекорд із дальності застосування безпілотників у війні проти РФ (від кордонів України до Орська – понад 1,8 тис. км).

Завдання РЛС в Орську на кордоні з Казахстаном – попередження про політ балістичних ракет у секторі від Перської затоки до Японського моря з фокусом на Китай, Індію й Пакистан і ймовірні пускові райони в Індійському океані, писав український військовий портал Defense Express. РЛС працює в метровому діапазоні хвиль і має дальність виявлення цілей до 6 тис. км.

17 квітня кілька українських ЗМІ написало з посиланням на власні джерела, що 590-й окремий радіотехнічний вузол військової частини №84680 у Мордовії (РФ) атакувало безпілотниками ГУР. Там розташована російська загоризонтна РЛС 29Б6 "Контейнер", яка також входить до системи розвідки й попередження про повітряно-космічний напад.

Українські безпілотники 23 травня уразили російську станцію радіолокації далекого виявлення "Воронеж-ДМ" у Краснодарському краї РФ, писав український військовий портал Defense Express. Офіційно Україна не підтверджувала, що є відповідальною за ці удари. Проте джерела українських ЗМІ стверджують, що атаки проводить ГУР.