CNN опублікував відео розстрілів українських військовополонених. ОГП України розслідує 28 таких інцидентів

Про розстріл трьох українських військовополонених під Покровськом 27 серпня повідомила прокуратура Донецької області
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Американський телеканал CNN 6 вересня опублікував два відео з лінії фронту, на яких російські окупанти розстрілюють українських військових, котрі здалися в полон.

Наголошують, що перше відео зняли наприкінці серпня з БПЛА під Покровськом Донецької області. На ньому троє солдатів виходять з укриттів і стають навколішки, поклавши руки за голову. За кілька секунд вони падають обличчям униз.

Про розстріл трьох українських військовополонених під Покровськом також повідомила в Telegram 3 вересня прокуратура Донецької області.

За даними відомства, 27 серпня окупанти здійснили атаку з використанням БПЛА на одну з позицій ЗСУ в Покровському районі.

"Від скинутого на укриття українських захисників запалюваного боєприпасу виникла пожежа. Окупанти обійшли палаючу позицію, під час бойового зіткнення один із чотирьох військових ЗСУ отримав поранення. Його побратими, перебуваючи в оточенні й під щільним вогневим контролем ворога, були вимушені здатися в полон. Військовослужбовці вийшли з укриття і встали на коліна, тримаючи руки за головою. Російські штурмовики відкрили по них вогонь на ураження", – ідеться в повідомленні.

Подальша доля пораненого поки невідома, додали у прокуратурі.

Друге відео, оприлюднене CNN, зняли у травні 2024 року біля Роботиного Запорізької області.

На ньому знято трьох українських військових, які виходять із траншеї й лягають обличчям униз після захоплення бліндажа. Після цього командир із позивним Турок наказав своєму підлеглому з позивним Малой убити полонених, свідчить аудіозапис, який дістав CNN.

За словами співрозмовників CNN в українській військовій розвідці, з листопада 2023 року відомо про 15 випадків розстрілу військовополонених. Генпрокурор України Андрій Костін розповів CNN, що з початку повномасштабної війни розслідують 28 таких інцидентів, у яких загинуло 62 українські військові.

Контекст:

Росіяни неодноразово вбивали полонених. Зокрема, 3 серпня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого, відрізавши йому голову й кінцівки.

3 вересня в ОГП поінформували, що окупанти розстріляли трьох українських військовополонених на торецькому напрямку.

У період з 1 грудня 2023 року до 2 травня 2024-го російські окупанти вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців під час спроби здатися в полон і, ймовірно, ще шістьох, які здавалися або вже здалися в полон, повідомляла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.