Данія анонсувала нову допомогу для України на $116 млн

Пульсен повідомив про 20-й пакет допомоги для України
Фото: fmn.dk

Уряд Данії готовий надати новий пакет пожертв на суму майже 783 млн данських крон (приблизно $116 млн). Про це повідомило данське міністерство оборони 19 серпня.

Пакет складено на основі потреб і рекомендацій України, діалогу з міжнародними партнерами та професійних рекомендацій міністерства оборони, ідеться в повідомленні.

"[Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир] Путін продовжує жорстокі й криваві напади на українців. Украй важливо, щоб Данія й далі підтримувала Україну, щоб вона могла захистити себе. Цей 20-й пакет військової підтримки складено на основі бажань і потреб України, він має підтримати Україну як у короткостроковій перспективі, так і протягом найближчих років", – заявив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

Важливою частиною нового пакету допомоги стане збільшення промислового пулу на 300 млн крон ($44 млн) 2024 року, що дасть змогу зміцнити українську оборонну промисловість. Додатково буде виділено 112 млн крон ($16,5 млн) на фінансування закупівель через українські оборонні підприємства.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в лютому 2022 року станом на 1 липня 2024 року Данія передала Україні лише військової допомоги приблизно на €6,6 млрд (без урахування підтримки країною України через ЄС), поінформували в данському МЗС. Наголошують, що уряд Данії разом з учасниками угоди про створення Данського національного фонду України виділив 60,4 млрд данських крон (€8,1 млрд) на військову підтримку Києва (кошти будуть доступні з 2023-го до 2028 року, більшу їх частину виділять у 2023–2025 роках).

Данія, зокрема, передала Україні артилерійське озброєння й боєприпаси: снаряди калібру 152 мм і 155 мм, важкі мінометні системи та мінометні снаряди, гаубиці M109 (як запчастини), САУ CAESAR, зазначають на сайті данського міноборони. Також Данія частково профінансувала закупівлю для України 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво й постачання тривають).

Окрім цього, Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів.