Defense Express прогнозує повторення херсонського сценарію в Курській області РФ

Українські військові відрізали район у Курській області РФ
Фото: EPA

Удари українських сил оборони по мостах через річку Сейм у Курській області країни-агресора можуть суттєво вплинути на логістичні можливості російських військ. Імовірні наслідки руйнування переправ оцінив військовий експерт і директор із розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі телеканала "Еспресо" 19 серпня.

"Завдання ударів по мостах через річку Сейм зараз може перекрити нову зону, якщо дійсно буде підтверджено силами оборони знищення чергового – третього, і в цьому районі останнього, – мосту через Сейм. Це район населеного пункту Кариж. І хочу нагадати, що перед цим був знищений міст у районі Глушково, у районі Званного, – і ось тепер третій міст, що повністю блокує район базування противника, який обмежений із чотирьох сторін. По суті, можна говорити про таке собі певне оперативне оточення", – розповів він.

Експерт пояснив, що контроль переправ через річку Сейм у цьому районі закриває останню можливість для росіян нормально забезпечувати логістику своїх військ, котрі ведуть оборону цієї ділянки. За його словами, район, про який ідеться, обмежений із двох боків річкою Сейм, із третього боку – кордоном, де перебувають українські прикордонники, і з четвертого боку, зі сходу, – українськими військами біля Снагості й Комарівки.

"І тут виникає ситуація, коли противник вимушений буде приймати для себе нелегке рішення й поступово робити те саме, що він робив у Херсонській області, коли був вимушений відійти за Дніпро. І тут така сама ситуація для противника складається. Цей район має площу близько 700 км, який уже наші сили контролюють дистанційно", – додав експерт.

Defense Express опублікував карту розташування мостів.

Інфографіка: defence-ua.com

Знищення всіх трьох мостів у цьому районі означає, що в росіян не залишилося капітальних переправ через річку, пише видання. Отже, більша частина Глушковського району, затиснута між кордоном України і Сеймом, стає відрізаною.

"Для армії РФ не є великою складністю прокинути понтонну переправу через Сейм, ширина якого варіюється в цьому районі приблизно від 30 м до 80 м. Інша справа, що понтонна переправа – це вузьке місце будь-якої логістики", – зазначають у публікації.

Контекст:

6 серпня розпочався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. 19 серпня він оголосив, що під контролем України – 1250 км&³2; і 92 населені пункти російського регіону.

У регіоні створили першу військову комендатуру України, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.