"Держава-терорист повинна відчути, що таке війна". Зеленський анонсував нові удари по об'єктах в РФ

Зеленський зазначив, що ударів по РФ зараз завдають дронами
Фото: president.gov.ua

Країна-агресор Росія має отримати більше війни на своїй території. Про це у зверненні за підсумками 1 вересня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

Президент України прокоментував сьогоднішній обстріл Харкова російськими окупантами.

"Звичайні цивільні об’єкти: торговельний центр, палац спорту, міська забудова. Кожен такий удар по Харкову, по інших наших містах і селах доводить правильність нашої тактики, зокрема в Курській області – ми маємо витискати війну додому, звідки її принесли в Україну. І не лише в прикордонні райони Росії", – сказав він.

Зеленський підкреслив, що "держава-терорист повинна відчути, що таке війна".

"Ми працюємо, щоб якнайбільше російських військових обʼєктів, російської логістики, критичних обʼєктів їхньої воєнної економіки – щоб усе це опинилось у зоні доступу для нашої зброї. Зараз це забезпечують наші дрони, і я дякую всім в Україні, хто працює для розробки і виробництва дронів. А також усім, хто працює заради нашої ракетної програми", – заявив він.

Президент України вкотре наголосив, що українській армії потрібний дозвіл Заходу на застосування західної зброї по військових цілях у Росії.

Контекст:

Із початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем. В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.

Окрім того, в Росії було атаковано й військові об'єкти, зокрема аеродроми.

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. За словами Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але дещо назвав: поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.